Suomi on sopinut 6G-kehitystä ohjaavista periaatteista kumppanimaiden kanssa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 27.2.2024 7.53
Tiedote
.
Radiomasto talvella. (Kuva: Juha Tuomi)

Suomi on liittynyt Yhdysvaltojen vetämään monenkeskiseen julkilausumaan 6G:n kehittämisen periaatteista. Lausuma julkaistiin Mobile World Congress –tapahtuman yhteydessä Barcelonassa 27.2.2024.

Julkilausumassa sovitaan yhteisistä periaatteista, jotka ohjaavat 6G:n kehittämistä kansallisesti ja kansainvälisesti. Liittymällä lausumaan Suomi vahvistaa yhteistyötä keskeisten strategisten kumppanien kanssa tulevaisuuden langattomissa viestintäverkoissa.

Yhteislausuman allekirjoittivat Suomen lisäksi Australia, Iso-Britannia, Japani, Kanada, Korean tasavalta, Ranska, Ruotsi, Tšekki ja Yhdysvallat.

– Suomi kuuluu johtaviin mobiiliverkkoteknologiaa kehittäviin ja niitä nopeasti käyttöönottaviin maihin. Olen tyytyväinen, että vahvistamme kansainvälisiä kumppanuuksiamme saman henkisten maiden kanssa. Tämä on hyvää jatkoa Suomen ja Yhdysvaltojen julkilausumalle 6G-yhteistyöstä, jonka allekirjoitimme viime kesänä, liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne sanoo.

Vaikuttaminen kansainväliseen 6G-politiikkaan yhteistyössä on tärkeää, jotta tulevaisuuden mobiiliverkot sopivat demokraattiseen arvopohjaan. Julkilausuman mukaisesti Suomi korostaa kansainvälisessä vaikuttamisessa, että 6G-teknologian pitää olla turvallista, kestävän kehityksen tavoitteiden mukaista sekä yhä useamman saatavilla. 

– On tärkeää jatkaa 6G-kehitystä yhteistyössä, jotta tulevaisuuden mobiiliverkot ovat turvallisia ja luotettavia. Suomi voi toimia tässä myös suunnannäyttäjänä huippuluokkaisen 6G-osaamisemme johdosta, sanoo ministeri Ranne.

Suomi on ollut vuosikymmeniä yksi maailman keskeisistä mobiiliteknologian osaajista. Nykyisin Suomi kuuluu viiden johtavan maailman maan joukkoon 6G:n kehitystyössä.

Lisätietoja:

ministeri Ranteen haastattelupyynnöt:
erityisavustaja Tuomas Sorsa, tuomas.sorsa(at)gov.fi, p. 0295 342 012

julkilausuma:
erityisasiantuntija Kaisa Kopra, kaisa.kopra(at)gov.fi, p. 0295 342 066