Suomalaisalus Norstreamin miehistölle huomionosoitus rohkeudesta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 2.8.2017 14.02
Uutinen
Kuva: Flickr / Ronnie Robertson CC By SA 2.0 (kuvaa rajattu)
Kuva: Flickr / Ronnie Robertson CC By SA 2.0 (kuvaa rajattu)

Norstreamin kapteeni Patrik Norrgård ja laivan miehistö ovat Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) kunniamaininnan saaneiden joukossa. Huomionosoitus myönnetään merellä osoitetusta poikkeuksellisesta rohkeudesta.

Bore-varustamon Norstream-alus pelasti tammikuussa Kaakkois-Englannissa uponneen Fluvius Tamar -rahtilaivan seitsemän hengen miehistön. Kaksi miehistön jäsentä oli veden varassa ja loput viisi pelastusveneessä. Norstreamin miehistö käytti pelastamiseen luotsiportista laskettuja narutikkaita.

Perusteluissa mainitaan, että pelastus suoritettiin tarkkuudella ja ammattimaisesti, pimeydestä ja voimakkaasta aallokosta huolimatta. Pelastustyötä vaikeutti se, että Norstreamin kaltaisia isompia aluksia ei ole suunniteltu pelastustehtäviin.

IMO myöntää vuosittain Bravery at Sea huomionosoitukset merellä osoitetusta erityistä rohkeudesta tai meriympäristöön kohdistuneen onnettomuuden ehkäisystä. Toiminnan perusteella myönnetään pääpalkinto ja useampi kunniamaininta.

IMOn Award for Exceptional Bravery at Sea -pääpalkinnon saivat yhdysvaltalaisen Houston Pilotsin kapteenit Michael C. McGee ja Michael C. Phillips tuotuaan vaurioituneen ja palavan tankkerin onnistuneesti satamaan estäen suuremman onnettomuuden.