Satelliittinavigointisignaalien laadunarviointiin GNSS-sääpalvelu

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 13.6.2017 13.40
Uutinen
Laivan tutka ym. (Kuva: Rodeo)
Laivan tutka ym. (Kuva: Rodeo)

Liikenne- ja viestintäministeriö on teettänyt esiselvityksen (GLAS-projekti), jossa kartoitettiin GNSS-signaalia (Global Navigation Satellite Systems) hyödyntävien toimijoiden tarpeita ja toiveita signaalien laadun suhteen.

Selvityksen yhteydessä kehitettiin myös kokeiluversio laadunarviointipalvelusta. Palvelussa käyttäjä voi muun muassa tarkastella satelliittinavigointisignaalien laatua ja mahdollisia häiriöitä sekä saada ilmoituksia tulevista signaalihäiriöistä.

GNSS-signaaleja hyödynnetään monenlaisissa laitteissa ja sovelluksissa, lukuisilla eri toimialoilla. Esimerkiksi liikenteen palveluja kehitettäessä satelliittinavigointi on avainasemassa. GNSS-signaali yhdistettynä esim. 5G-teknologiaan tarjoaa luotettavan paikannuksen muun muassa automaattiajamiseen, eCall:iin, älykkäisiin ajopiirtureihin, verkottuneisiin ajoneuvoihin ja esineiden internetiin.

Satelliittinavigointisignaalien laadunarviointi on olennainen apu GNSS-signaaleja hyödyntäville tahoille liiketoiminnan kehittämisessä. Ajantasainen tieto signaalien laadusta helpottaa palveluntarjoajia suunnittelemaan toimintaansa ja selviämään häiriötilanteista.

GLAS-projekti liittyy hallituksen satelliittinavigoinnin tehokkaampaan hyödyntämiseen tähtäävään toimenpideohjelmaan. Toimenpideohjelma on osa hallituksen digitaalisen liiketoiminannan kasvuympäristön rakentamiseen tähtäävää kärkihanketta. GLAS- projektin toteuttajana oli Paikkatietokeskus.