Risikko: Digitalisaatio hyödyttää kaikenlaisia liikkujia

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 24.10.2014 13.31
Uutinen

- Digitalisaatio muuttaa parhaillaan koko yhteiskuntaa ja myös liikennepoliittista ajattelua. Se luo liikenteen käyttäjille ja koko liikennealalle valtavia mahdollisuuksia ja hyötyjä.

Näin totesi liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin seminaarissa 24. lokakuuta.

Liikenteen käyttäjien rooli on muuttunut. He eivät ole pelkästään asiakkaita, vaan myös aktiivisia liikennetiedon tuottajia.

- Liikenteen palveluja pitää kehittää yhdessä käyttäjien kanssa, näin päästään parhaaseen lopputulokseen. Liikennepalvelujen suunnittelijat tarvitsevat kehittämisen tueksi tietoa. Vastineeksi käyttäjät saavat parempia palveluja. Voimme siis itse vaikuttaa siihen, mitä palveluja saamme, Risikko sanoi.

- Paras tapa oppia asioita on tehdä niitä. Meillä ministeriössä on käynnissä Liikennelabra-hanke, jossa viranomaiset ja kaupalliset toimijat yhdessä kehittävät uudenlaisia liikenteen palveluja. Liikenteen käyttäjät ovat tässä työssä mukana. Kaiken tekemisen tärkein voimavara on ihmiset, Risikko korosti.

Risikko pitää tärkeänä, että digitalisaation vaikutuksista hyötyvät kaikki liikenteen käyttäjät.

- Meillä on hienot mahdollisuudet parantaa esimerkiksi haja-asutusalueiden palveluja.

Parhaillaan suunnitellaan Hajallaan-kokeilua, jonka ajatuksena on tarjota henkilö-, tavara- ja postikuljetuspalveluja yhdistettynä erilaisiin palveluihin. Kokeilu on tarkoitus aloittaa Suomussalmella.

- Tällaisten palvelujen avulla vanhukset voivat vaikkapa saada lääkkeet ja lumenluontipalvelut samalla kertaa. Näin iäkkäät ihmiset voivat halutessaan asua kotona pidempään ja saada tarvitsemaansa apua. Tämä myös työllistää paikallisia yrittäjiä.