Raskaan kaluston kuljettajien yläikäraja poistuu helmikuun alussa

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 14.1.2010 13.35
Tiedote

Raskaan ajoneuvoyhdistelmän ja linja-auton kuljettajien 70 vuoden yläikäraja poistuu. Yli 70 vuotta täyttäneiden kuorma-auton ja linja-auton kuljettajien ajo-oikeus on voimassa korkeintaan kaksi vuotta kerrallaan. Ajo-oikeutta uusittaessa on terveysvaatimusten täyttyminen osoitettava aina lääkärintodistuksella.

Valtioneuvosto esitti tieliikennelain muutoksen vahvistamista 14. tammikuuta 2010. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Laki tulee voimaan 1. helmikuuta 2010.

Lain eduskuntakäsittelyssä tiukennettiin kuljettajien ajoterveyden valvontaa. Mikäli tarkoitus on kuljettaa ajoneuvoyhdistelmää kuormattuna tai linja-autoa, jossa on matkustajia, edellyttää kuorma-autovetoisen E-luokan ajoneuvoyhdistelmän ja linja-auton ajo-oikeus geriatriaan perehtyneen lääkärin todistuksen. Muun lääkärin todistuksella on mahdollista saada ajo-oikeus kuormaamattomalle ajoneuvoyhdistelmälle tai linja-autolle ilman matkustajia.

Lisäksi lakia tukemaan edellytettiin jatkotoimenpiteitä muun muassa riittävän monipuolisen ja luotettavan ajokyvyn arviointijärjestelmän luomiseksi, liikennelääketieteen tutkimuksen ja opetuksen lisäämiseksi sekä tarvittavan ohjeistuksen antamiseksi tutkimuksia tekeville lääkäreille. Myös ammattikuljettajien ja kuljetusalan yrittäjien työterveyshuollon kattavuuteen kiinnitettiin huomiota.

Raskaan kaluston ajokorttien lyhyemmällä voimassaololla ja tiuhemmalla terveydentilan seurannalla halutaan lisätä liikenneturvallisuutta. Lisäksi yläikärajan poistuminen antaa mahdollisuuden jatkaa työkykyisten kuljettajien työuraa ja helpottaa kuljetusyritysten toimintaa raskaan kaluston kuljettajia koskevien ammattipätevyys- ja ajokorttivaatimusten tiukennuttua.

Uuden lain käyttöön ottoa helpotetaan siten, että henkilöt jotka ovat lain voimaan tuloa edeltäneen vuoden aikana menettäneet raskaan ajoneuvoyhdistelmän tai linja-auton ajo-oikeuden yläikärajan johdosta, voivat saada ajo-oikeuden takaisin ilman uutta kuljettajatutkintoa. Ajokorttilupahakemukseen on liitettävä geriatriaan perehtyneen lääkärin todistus, jos ajo-oikeus halutaan ilman rajoitusta.

Jos ajo-oikeuden menettämisestä yläikärajan takia on kulunut yli vuosi, oikeuden takaisin saaminen edellyttää uutta kuljettajantutkintoa.

Kaikissa tapauksissa uusi ajokortti saataisiin enintään kahdeksi vuodeksi.

Lisätietoja

Hallitusneuvos Eija Maunu, p. (09) 160 28571, 040 716 4140