Raportti teledirektiivin täytäntöönpanon vaikutusten seurannasta julkaistu

Liikenne- ja viestintäministeriö on julkaissut seurantaraportin sähköisen viestinnän verkkoja ja palveluja koskevan, niin kutsutun EU:n teledirektiivin täytäntöönpanon yhteydessä tehtyjen säädösmuutosten vaikutuksista ja sääntelyn taustalla olevien tavoitteiden toteutumisesta. Seurantaa toteutti ministeriön ohjauksessa Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.
Seuranta kohdistui pääasiassa sähköisen viestinnän palveluista annettuun lakiin tehtyihin keskeisiin teledirektiiviin liittyviin muutoksiin, jotka tulivat voimaan vuonna 2021. Keskeiset muutokset liittyivät taajuuksien käyttöön ja verkkotoimilupiin, teleyritysten velvoitteisiin käyttöoikeuksien luovuttamisessa ja yhteenliittämisessä, valtakunnallisten tilaajanumeroiden erillishinnoittelusta luopumiseen, käyttäjien ja tilaajien oikeuksiin, tukiasemien sijoittamiseen sekä vaaratiedottamiseen ja hätäviestintään.
Samassa hallituksen esityksessä täytäntöönpantuun audiovisuaalisia sisältöjä koskevaan sääntelyyn (niin kutsuttu AVMS-direktiivi) liittyvät lakimuutokset eivät sisältyneet tähän seurantahankkeeseen.
Säädösmuutoksilla ei merkittäviä ennakoimattomia vaikutuksia
Vuonna 2018 hyväksytyn teledirektiivin aiheuttamat säädösmuutokset toteutettiin Suomessa minimitasolla eli kansallista lainsäädäntöä muutettiin vain välttämättömiltä osin. Teledirektiivin yhteydessä tehtiin myös puhtaasti kansallisista tarpeista johtuneita lainsäädäntömuutoksia.
Raportin mukaan säädösmuutoksilla ei ole ollut merkittäviä ennakoimattomia vaikutuksia. Säädösmuutosten vaikutuksia ei ole ollut kaikilta osin mahdollista arvioida seurantahankkeessa, koska säännösten soveltaminen ei ole vielä ollut ajankohtaista. Tällaisia ovat esimerkiksi eräät taajuuksien käyttöä ja verkkotoimilupia koskevat säännökset, sillä nykyiset verkkotoimiluvat on myönnetty ennen lakimuutosten voimaantuloa, ja luvat ovat pääosin voimassa vuoteen 2033 asti.
Yleisesti säädösmuutosten voidaan arvioida vieneen viestintämarkkinoiden kehitystä teledirektiivillä ja kansallisilla muutoksilla tavoiteltuun suuntaan, mutta muutosten konkreettiset vaikutukset Suomessa eivät ole olleet erityisen suuria.
Mitä seuraavaksi?
Seurantaraporttia tullaan hyödyntämään ennakkovaikuttamisessa tulevaan EU-sääntelyyn sekä teledirektiivin täytäntöönpanon yhteydessä tehtyjen kansallisten säädösmuutosten toimivuuden arvioimisessa.
Liikenne- ja viestintäministeriö käynnisti maaliskuussa 2025 turvallisuutta ja uutta talouskasvua tietoverkoista -hankkeen (TUUTTI-hanke). Hankkeessa käsitellään muun muassa toimilupasääntelyä, viestintäverkkojen laatua ja paikallisia kuuluvuusongelmia sekä viestintäinfrastruktuurin turvallisuutta. Erityisesti näiden teemojen osalta seurantaraportissa esitettyjä kehitysehdotuksia voidaan hyödyntää myös TUUTTI-hankkeessa.
Lisätietoja:
hallitusneuvos Hanna Laurila, p. 0295 342 025, [email protected]
viestintäneuvos Sini Wirén, p. 0295 34 2532, [email protected]
Valtioneuvoston hankeikkuna: Teledirektiivin täytäntöönpanon seuranta (LVM045:00/2024)
Tiedote 22.11.2024: Seurantahanke teledirektiivin täytäntöönpanon vaikutusten arvioimiseksi käynnistyy
Tiedote 6.3.2025: TUUTTI-hankkeessa muodostetaan Suomen viestintäverkkopolitiikan linjat vuoteen 2037 asti
Tiedote 30.12.2020: Sähköisen viestinnän palvelulaki voimaan 1.1.2021