Pursiainen: Liikennepolitiikan uudet keinot rohkeasti käyttöön

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 6.10.2011 12.10
Uutinen

Hallitusohjelmasta näkee, että liikennepolitiikan uudet keinot halutaan ottaa rohkeasti käyttöön. Liikenne tai väylä ei ole itseisarvo, totesi kansliapäällikkö Pursiainen puhuessaan liikenneinfran rahoituksesta Maarakennuspäivillä 6.10.2011.

- Liikennepolitiikka kiteytyy edelleenkin turhan usein suurten infrastruktuurihankkeiden ympärille. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla insinööritoimiston pyörittämistä. Liikennepolitiikan paikka on tiukasti muun yhteiskuntapolitiikan yhteydessä.

- Liikennepolitiikan pitää olla muotoilemassa maankäyttöpolitiikkaa, aluepolitiikka, palvelurakennepolitiikkaa ja elinkeinopolitiikkaa. Veropolitiikkaa pitäisi käyttää liikennepolitiikan ohjauskeinona paljon vahvemmin. Paremmalla maankäytön suunnittelulla, yhteiskunta voi säästää huomattavasti väyläkustannuksissa, ajoneuvokustannuksissa tai aikakustannuksissa

- Valmisteilla oleva liikennepoliittisen selonteko tarkentaa ja konkretisoi hallitusohjelman linjauksia ja vie uutta liikennepolitiikkaa käytäntöön. Tätä on muun muassa poliittisten päätösten painopisteen siirtäminen toimenpiteiden valinnasta palvelutason määrittelyyn, Pursiainen sanoo.

Pursiainen kiitti budjettiesitystä siitä, että perusväylänpitdon rahoitusta lisätään jo ensi vuonna 20 miljoonalla eurolla, ja määrä kasvatetaan 35 miljoonaan euroon vuoteen 2015 mennessä. - Junaliikenteen keskeinen ongelma on toimintavarmuuden puute, jota tämä nimenomaan rautateihin ohjattava lisäpanostus parantaa, hän sanoi.