Nopeusrajoitukset valmisteluun – ministeri Harakka tapasi sähköpotkulautayritysten edustajia

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 7.7.2021 16.00 | Julkaistu suomeksi 12.7.2021 klo 15.52
Tiedote
Sähköpotkulaudat ja kävelijöitä Helsingissä (Kuva: LVM)
Sähköpotkulaudat ja kävelijöitä Helsingissä (Kuva: LVM)

Sähköpotkulautojen yölliset ja alueelliset nopeusrajoitukset astuvat voimaan Helsingissä, kun kaikki kolme operaattoria sitoutuivat liikenneturvallisuuden edistämiseen liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan koolle kutsumassa kokouksessa keskiviikkona 7.7.2021. 

Ministeri Harakka oli tyytyväinen yhteistyön henkeen ja yhteiseen huoleen liikenneturvallisuudesta. Toimenpiteisiin on ryhdyttävä heti, eikä odotettava hitaasti valmistuvaa lainsäädäntöä.

Kokoukseen osallistui liikenne- ja viestintäministeriön edustajien lisäksi alan yrityksiä sekä Liikenneturvan, Helsingin kaupungin ja poliisin edustajia.

Liikennesäännöt velvoittavat käyttäjää

Ministeri Harakka kertoi saaneensa valtavasti palautetta kansalaisilta, joita sähköpotkulautailijat pelottavat. Erityisesti jalankulkijat, ikäihmiset ja liikuntarajoitteiset ovat Liikenneturvan tutkimuksen mukaan kokeneet turvallisuutensa heikentyneen. 

- Vaaratilanteita syntyy, kun liikennesääntöjä ei noudateta. Sähköpotkulaudat rinnastuvat lainsäädännössä polkupyöriin, joilla ei saa ajaa jalkakäytävällä. Lisäksi laki velvoittaa varomaan muita tienkäyttäjiä. Humalassa ajoa on vaikeutettava, mikä puolestaan vähentäisi kuljettajien onnettomuuksia, ministeri toteaa. 

Vuokrausyritykset sitoutuivat esittämään liikennesäännöt selkeästi sekä sovelluksessa että nettisivuillaan. Käyttäjän on syytä ymmärtää ja hyväksyä vaatimukset ehtona vuokraukselle. 

Nopeusrajoituksia yöksi ja Helsingin keskustaan

Helsingissä toimivat vuokrausyritykset Voi, TIER ja Lime sitoutuvat vapaaehtoisesti rajoittamaan nopeuksia yöllä koko kaupungin alueella ja keskustassa myös päivällä. Yhteisiä toimenpiteitä valmistellaan Helsingin kaupungin johdolla, mutta yritykset ilmoittivat valmiutensa rajoituksiin jo nyt.

Osa vuokrausyrityksistä on valmis myös kokonaan estämään sähköpotkulaudan käytön yöaikaan tai rajoittamaan saatavuutta suosituimmilla ravintola-alueilla. 

Helsingin kaupunki valmistelee myös toimia, joilla sähköpotkulautojen pysäköinti järjestettäisiin siten, ettei vaaraa muille tienkäyttäjille enää aiheudu. 

Poliisi voi pysäyttää humalaiset kuskit

Kokouksen osallistujat jatkavat syksyllä yhteistyötä osana liikenne- ja viestintäministeriön laajempaa liikenneturvallisuusstrategian valmistelutyötä. Kaikki vuokrausyritykset tekevät myös tahollaan käytännön toimia humalassa ajamisen vähentämiseksi ja poistamiseksi.

- Esitämme, että poliisille tulisi valtuus estää humalaisen liikkeelle lähtö polkupyörällä tai sähköpotkulaudalla. Moni ei myöskään tiedä, että toiselle aiheutetuista vahingoista joutuu vastuuseen rikoslain nojalla. Öinen päähänpisto voi johtaa karuihin seurauksiin, ministeri Harakka muistuttaa.

Lisätietoja:

liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka, haastattelupyynnöt viestintäpäällikkö Marjo Jäppinen, p. 040 080 4730