Netin .eu-päätteiset verkkotunnukset kaikilla EU-kielillä

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 10.12.2009 15.22
Uutinen

Eurooppalaiset yksityishenkilöt, yritykset ja järjestöt voivat 10. joulukuuta lähtien rekisteröidä .eu-päätteisiä internet-osoitteita, joissa voi olla kirjaimia mistä tahansa Euroopan unionin 23:sta virallisesta kielestä. Tämän ansiosta voidaan rekisteröidä esimerkiksi kreikkalaisia tai kyrillisiä nimiä. Suomessa uudistus tarkoittaa sitä, että eu-päätteisissä tunnuksissa kelpaavat myös kirjaimet å, ä ja ö.

Kansainvälistetyt verkkotunnukset ovat internetin osoitteita, jotka voivat sisältää muitakin merkkejä kuin latinalaisen merkistön 26 merkkiä (kirjaimet a-z, numerot 0-9 ja merkki "-"). Tähän päivään mennessä .eu-tunnuksen alle verkkotunnuksia rekisteröivät ovat voineet käyttää ainoastaan tätä rajattua merkistöä, mutta nyt tunnuksissa voi käyttää kaikkia EU:n virallisten kielten merkkejä.

.eu on Euroopan oma aluetunnus internetissä. Sen on perustanut EU, mutta sen käytännön toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon organisaatio, EURid . Tämä belgialaisten, tšekkiläisten, italialaisten, ruotsalaisten ja slovenialaisten rekisterien perustama yhteenliittymä käynnisti .eu-toiminnan vuonna 2005.

Tällä hetkellä .eu-verkkotunnuksia on yli kolme miljoonaa.