Näin viestimme sosiaalisessa mediassa

Julkaisuajankohta 9.11.2021 6.00
Kolumni
Susanna Niinivaara (Kuva: LVM)

Liikenne- ja viestintäministeriö viestii päivittäin valtavan määrän asioita sosiaalisessa mediassa. Muutimme käyttämien sosiaalisen median tilien esittelytekstejä vastaamaan tarkemmin sitä, mistä eri kanavissa kerromme. Kutsumme tekstejä nyt kanavalupauksiksi. Kanavalupaus kiteyttää sen, mistä viestimme.

Kanavalupaukset ovat seuraavat:

Twitter: ”Tietoa, keskustelua sekä näkökulmia liikenteestä ja viestinnästä.”

Instagram: ”Kerromme liikenne- ja viestintäaiheista ilmastonäkökulmalla.”

Facebook: ”Avointa ja toisiamme kunnioittavaa keskustelua liikenne- ja viestintäministeriön ajankohtaisista asioista.”

LinkedIn: ”Kerromme ajankohtaisista liikenne- ja viestintäaiheista sekä erityisesti työskentelystä liikenne- ja viestintäministeriössä.”

Sosiaalinen media taipuu moneen, mutta se ei ole virallinen asiointikanava, emmekä sitä sellaisena käytä. Tässä asiassa palvelee ministeriön kirjaamo.

Seuraavaksi hieman tarkemmin siitä, mitä teemme somessa.

Twitter

Twitterin kanavalupaus korostaa kanavan merkitystä LVM:n viestinnässä. Kanavalla jaetaan paljon tietoa. Kaikki LVM:n julkaisemat tiedotteet jaetaan automaattisesti Twitterissä ja useita tiedotteita jaetaan useaan kertaan. Lausuntokierroksista kerromme tiedotteen lisäksi kuvallisilla päivityksillä. LVM:n Impulssi-blogikirjoituksissa liikenteestä ja viestinnästä kerrotaan monista näkökulmista, ja Twitteristä ohjaamme lukemaan blogia.

Pyrimme parhaamme mukaan osallistumaan keskusteluun ja vastaamaan meille tulleisiin kysymyksiin, emme kuitenkaan vuorokauden ympäri. Olemme aktiivisesti läsnä somessa arkisin päiväsaikaan. Iltaisin ja viikonloppuisin seuraamme somea, mutta osallistumme keskusteluun vain poikkeustapauksissa. Öisin nukumme.

Instagram

Instagramissa viestimme LVM:n aiheista usein ilmastonäkökulmasta. Liikenteen päästöjen vähentäminen on iso osa liikenne- ja viestintäministeriön työtä ja siksi kerrottavaa on paljon. Instagramin käyttäjät ovat muita kanavia nuorempia, ja heitä ilmastonmuutos ja sen vaikutusten hillintä kiinnostavat.

Facebook

Facebookissa kannustamme avoimeen keskusteluun. Koetamme valita Facebookiin viestittäväksi aiheita, joilla edesautamme keskustelua liikenne- ja viestintäaiheista.

Postaamme tänne liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteita ja blogikirjoituksia, mutta emme kaikkia. Aikaisemmin julkaisimme Facebookissa kaikki tiedotteet, mutta luovuimme siitä. Kommentteihin tuli usein kirosanoja viliseviä tekstejä. Olemme vakaasti sitä mieltä, että kiroilu ei kuulu toisiamme kunnioittavaan keskusteluun.

LinkedIn

LinkedInissä kerromme erityisesti siitä, millaista liikenne- ja viestintäministeriössä on työskennellä ja millaisia urapolkuja ministeriö tarjoaa. Julkaisemme LinkedInissä ilmoitukset kaikista avoinna olevista työpaikoista ja kannustamme hakemaan ministeriöön töihin.

Kaikki ei ole somessa, mutta kaikki löytyy!

Liikenne- ja viestintäministeriön päivitykset ovat siis hieman erilaisia eri somekanavissa. Toimimme näin siksi, että kanavat ja niiden seuraajat ovat erilaisia.

Vaikka kaikkia tiedotteita tai blogikirjoituksia ei julkaista kaikissa kanavissa, ne ovat kaikkien julkisesti saatavilla. Tiedotteet löytyvät täältä www.lvm.fi ja blogikirjoitukset myös täältä www.impulssilvm.fi

Jatketaan keskustelua somessa!

Susanna Niinivaara
Kirjoittaja on liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja

2021 Blogit Blogit 2021