Mobiiliajokortti perinteisen ajokortin rinnalle

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 10.1.2019 13.21 | Julkaistu suomeksi 10.1.2019 klo 13.34
Tiedote
Mobiiliajokortti-palvelun käyttöä matkapuhelimella. (Kuva: Traficom / Mikko Immonen)
Mobiiliajokortti-palvelun käyttöä matkapuhelimella. (Kuva: Traficom / Mikko Immonen)

Ajokorttilain muutos mahdollistaa jatkossa sen, että ajo-oikeus voidaan osoittaa myös sähköisesti ns. mobiiliajokortilla. Mobiiliajokortti olisi mobiililaitteeseen ladattava vapaaehtoinen ja maksuton lisäpalvelu perinteisen ajokortin rinnalla.

Mobiiliajokortti on arkea helpottava liikenteen sähköinen palvelu ja käytännön esimerkki hallituksen norminpurkuhankkeista. Mobiiliajokortti on ollut testikäytössä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin palveluna osana Autoilija-sovellusta. Oleellista on, että palvelun tietosuojasta ja tietoturvasta on huolehdittu ennen sen yleistä käyttöönottoa.

Jatkossa myös Färsaarilla ja Grönlannissa myönnetyt ajokortit hyväksytään Manner-Suomessa enintään yhden vuoden ajan maahantulosta. Hyväksytyt ajokortit ovat auton B-luokan ajokortti ja moottoripyörän ajokortit. Ajokortin vaihtaminen suomalaiseen edellyttää vastaavan kuljettajantutkinnon suorittamista.

Molemmat muutokset koskevat Manner-Suomea.

Hallitus esitti ajokorttilain muutosten vahvistamista 10. tammikuuta 2019.

Mitä seuraavaksi?

Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki 11. tammikuuta 2019. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.2.2019.

Lisätietoja:

yksikön johtaja Sini Wirén, p. 0295 34 2532, Twitter @Wirensini
erityisasiantuntija Maija Mansikkaniemi, p. 0295 34 2016