Ministerit Hautala ja Kyllönen odottavat VR:ltä parannuksia ja valtiolta sitoutumista raideliikenteeseen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 2.11.2011 14.29
Tiedote

Valtioneuvoston kanslia ja liikenne- ja viestintäministeriö tiedottavat

Kehitysministeri Heidi Hautala ja liikenneministeri Merja Kyllönen tapasivat 1.11.2011 VR:n toimitusjohtajan Mikael Aron ja hallituksen puheenjohtajan Hannu Syrjäsen. Tapaamisessa ministerit saivat pyytämänsä yksityiskohtaisen selvityksen VR:n tilanteesta ja erityisesti paljon keskustelua herättäneestä lippujärjestelmästä.

VR on keskellä historiansa suurinta muutosta ja yhtiössä on useita isoja hankkeita vireillä. Siitä huolimatta lippujärjestelmän käyttöönoton olisi pitänyt onnistua paremmin, molemmat ministerit painottivat. Hankkeen ongelmat on yhtiössä avoimesti myönnetty ja VR tekee järjestelmään koko ajan parannuksia. VR on myös sitoutunut arvioimaan uudistuksen laajemmin keväällä, kun järjestelmästä on ensin kerätty kokemuksia noin puolen vuoden ajan.

Samanaikaisesti VR valmistautuu historiansa suurimpiin investointeihin, jotka sen on pystyttävä itse rahoittamaan. Yhtiössä aloitetun muutosohjelman läpivieminen on siksi välttämätöntä ja tässä työssä yhtiön johdolla on omistajan vahva tuki. Muutoksen toteuttamisessa pitkäjänteisyys ja henkilöstöpolitiikan vastuullisuus korostuvat, ja yhtiön koko henkilöstö on saatava mukaan yhteiseen tavoitteeseen.

Ministerit painottavat, että toimiva ja kasvava raideliikenne tarvitsee sekä hyvän rautatieyhtiön että hyvän rautatieverkoston. Samalla kun johto ja henkilöstö työskentelevät yhtiön menestymiseksi, pitää omistajan toimia rataverkon parantamiseksi. Valtion on päätettävä, pidetäänkö kansallinen rataverkko kunnossa ja kehitetäänkö sitä. Jos vastaus on myönteinen, on myös päätettävä tähän tarvittavasta rahoituksesta.

Lisätietoja:
Lauri Korkeaoja, ministeri Hautalan erityisavustaja, puh. 0440 788282
Sauli Hievanen, ministeri Kyllösen erityisavustaja, puh. 0400 165 004