Ministeri Viitanen kiinnittää huomion junien kännykkäkuuluvuuteen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 26.9.2013 10.17
Tiedote

Matkapuhelinten huono kuuluvuus junissa on kiusannut junamatkustajia pidemmän aikaa. Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen haluaa selvityksen miten kuuluvuusongelmat saadaan ratkaistua.

Kuuluvuusongelmia on erityisesti vanhoissa lähijunissa sekä radioteknisesti vaikeissa paikoissa, kuten Helsingin Linnunlaulussa, jossa junarata kulkee kapean kalliosolan läpi.

Kuuluvuuden haaste on lisäksi se, että rautateiden oma matkaviestinturvaverkko toimii samalla taajuusalueella kuin suurin osa kaupallisista matkaviestinverkoista. Eri verkot aiheuttavat toisilleen häiriöitä, mikä huonontaa matkapuhelinten kuuluvuutta ja turvaverkon osalta voi pahimmillaan aiheuttaa vaaratilanteita.

- Liikenne- ja tietoliikenneyhteyksien toimivuus ja sujuvuus on monen osapuolen yhteinen ponnistus, eikä yhden etu voi olla toisen turvallisuusriski. Kyseessä on laajempi yhteiskunnallinen kysymys, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan laaja-alaista keskustelua, sanoo ministeri Viitanen.

Ministeri Viitasen aloitteesta liikenne- ja viestintäministeriö tulee lähiaikoina kutsumaan koolle pyöreän pöydän keskustelun, johon kutsutaan mukaan liikenne- a viestintäministeriön hallinnonalan virastojen, teleyritysten ja VR:n edustajat. Keskustelun tavoitteena on yhteen sovittaa junaliikenteen turvallisuutta koskevat toimenpiteet ja matkapuhelinten kuuluvuuden edellyttämät toimenpiteet.


Lisätietoja
osastopäällikkö Juhapekka Ristola, p. 0295 34 2348
viestintäneuvos Olli-Pekka Rantala, p. 0295 34 2585

Pia Viitanen