Ministeri Susanna Huovinen: Tavoitteena käyttäjäystävällinen arjen tietoyhteiskunta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 29.11.2005 10.37
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen mukaan tietotekniikan soveltamisella voidaan parhaimmillaan saada aikaan helpotusta arjen rutiineihin. Tämä tarkoittaa joustavaa, ajasta ja paikasta riippumatonta kanssakäymistä sekä tasa-arvoa tiedonsaantiin ja tiedon jakamiseen.

- Olemme parhaillaan teknisen murroksen äärellä. Kehityksestä kertovia uusia laitteita ja verkkoja on yhä enenevässä määrin ympärillämme. Uusien tekniikoiden yhteisvaikutus synnyttää uuden tietoyhteiskunnan vaiheen: uuden arjen tietoyhteiskunnan, käyttäjäystävällisen tietoyhteiskunnan. Tekniikka on kuitenkin vain väline eikä itsetarkoitus, koska sen tehtävänä on helpottaa asioiden hoitamista, muistutti Huovinen.

Huovinen puhui Naiset ja tietoyhteiskunta -seminaarissa Eduskunnassa 29. marraskuuta.

Arjen tietoyhteiskunnan kehitykseen liittyy monia yleispoliittisia ja periaatteellisia ongelmia, kuten kuluttajan oikeudet, luottamus ja yksityisyyden suoja, tekijänoikeudet sekä sananvapaus. Myös erilaisten ihmisryhmien tietoyhteiskuntavalmiuksista täytyy pitää huolta. Arjen tietoyhteiskuntaan liittyy myös muita ongelmia. On täysin mahdoton ajatus, että käyttöön tulisi entistä vaikeakäyttöisempää tekniikkaa. Suunnan pitää olla päinvastainen, ja tekniikan todella helppokäyttöistä.

- Jotta teknologia saadaan palvelemaan käyttäjää paremmin, tarvitaan suunnittelua tekemään ne ihmiset, jotka laitteita ja palveluja myös käyttävät. Naisten mukaan saaminen uusien palvelujen ja sisältöjen suunnitteluun on tärkeää. Koska naisten innokkuus uusien tekniikoiden kanssa ei ole ainakaan vielä miesten tasolla, olisi naisilla varmasti annettavaa jotta helppokäyttöisyys lisääntyisi, sanoi Huovinen.

Huovinen uskoo, että viestintäverkkojen perusrakenne muuttuu lähivuosina. Perinteiset televerkot korvautuvat Internetillä ja siihen perustuvilla muilla tekniikoilla. Tulevaisuudessa Internetiin voidaan liittyä lukemattomilla tavoilla käyttäen hyväksi erilaisia päätelaitteita. Tyypillistä on langattomuus ja erilaisten siruteknologioiden lisääntyminen. Älyä ja toimintamahdollisuuksia tulee lisää esimerkiksi kodinkoneisiin.Lisätietoja:
erityisavustaja Pekka Salmi, puh. 050 565 8898