Ministeri Marin ICAO:n kokoukseen Montrealiin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2019 12.51 | Julkaistu suomeksi 23.9.2019 klo 12.58
Tiedote
Lentokone ja lennonjohtotorni (Kuva: Shutterstock)
Lentokone ja lennonjohtotorni (Kuva: Shutterstock)

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin osallistuu Montrealissa Kanadassa pidettävään kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n yleiskokoukseen 24.-25. syyskuuta 2019.

Ministeri Marinin puheenvuoron keskeiset teemat ovat lentoliikenteen ilmastokysymykset, uudet ilmatilan käyttäjät ja kyberturvallisuus.

ICAO:n edellisessä yleiskokouksessa päätettiin ottaa käyttöön kansainvälisen lentoliikenteen hiilidioksidipäästöjen kasvun hyvittämiseen velvoittava järjestelmä, Corsia. Suomi pitää tärkeänä, että Corsian hyvitysvelvoitteet käynnistyvät suunniteltuna ajankohtana vuonna 2021. Lisäksi Suomi kannattaa Euroopan linjausten mukaisesti sitä, että ICAO hyväksyisi mahdollisimman pian kansainvälisen lentoliikenteen pitkän aikavälin päästövähennystavoitteet.

Suomi esittelee kokouksessa EU:n, Euroopan siviili-ilmailukonferenssin, Eurocontrolin ja Uuden Seelannin puolesta uusia ilmatilan käyttäjiä koskevan työpaperin. Uusilla ilmatilan käyttäjillä tarkoitetaan miehittämätöntä ilmailua ja uudentyyppisiä ilma-aluksia. Näitä koskevia yhteisiä sääntöjä ei vielä ole olemassa.

Suomi on pitänyt työpaperin valmistelun aikana tärkeänä, että turvallisuusnäkökohtien lisäksi huomioidaan miehittämättömän ilmailun tarjoamat kasvumahdollisuudet ja se, että sääntelyn tulee myös mahdollistaa uusien tuotteiden kehittäminen ja käyttöönotto.

Digitalisaatio lisää ilmailussa kapasiteettia ja auttaa ilmatilan optimoinnissa. Se lisää ilmailun turvallisuutta, mutta luo myös uudenlaisia riskejä. Kyberturvallisuuden riskien torjumiseksi tarvitaan maailmanlaajuista yhteistyötä ja yhdenmukaisia toimintatapoja, Marin toteaa.

Ministeri Marin tapaa yleiskokouksen aikana Espanjan infrastruktuuri- ja liikenneministerin José Luis Ábalos Mecon, Kanadan varaliikenneministerin Michael Keenanin, ICAO:n pääsihteerin Fang Liun sekä ICAO:n neuvoston puheenjohtajan Olumuyiwa Benard Aliun.

Taustaa

YK:n alaisen Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestö ICAO:n yleiskokous järjestetään Montrealissa 24.9.-4.10.2019. Yleiskokous on ICAO:n korkein päättävä elin ja se kokoontuu kerran kolmessa vuodessa. Kokouksessa käsitellään ilmailualan ajankohtaisia teemoja, jotka liittyvät muun muassa ympäristökysymyksiin, ilmatilan hallintaan, miehittämättömiin ilma-aluksiin ja ilmailun turvallisuuteen.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin toimii Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana 24.-25.9.2019. Valtuuskuntaa johtaa 26.9.-4.10.2019 liikenne- ja viestintäpolitiikan korkean tason edustaja Mikael Nyberg liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Lisätietoja

erityisavustaja Pirita Ruokonen, +358 50 911 3099