Ministeri Lindén: Kohtuuhintaisesta laajakaistasta tulee postiin rinnastettava peruspalvelu

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 26.2.2009 11.57
Tiedote

Eduskunta kävi eilen 25. helmikuuta lähetekeskustelun viestintämarkkinalain yleispalvelusäännösten uudistamisesta.

- Hyvät teleyhteydet ovat muuttuneet ylellisyyshyödykkeestä välttämättömyydeksi, sillä kansalaisten työ ja vapaa-aika vaativat korkealaatuisia tietoliikenneyhteyksiä. Suomalaiset voivat olla aidosti arjen tietoyhteiskunnan täysivaltaisia kansalaisia vain, jos heillä on palveluiden käyttöön riittävät viestintäyhteydet, viestintäministeri Suvi Lindén toteaa.

- Hallitus parantaa nopeiden tietoliikenneyhteyksien saatavuutta. Näin luodaan kaikille suomalaisille mahdollisuus sähköisten palveluiden käyttämiselle, Lindén muistuttaa

Lakiesityksen mukaan liikenne- ja viestintäministeriö asetuksellaan säätäisi kaikille tarjottavan internet-yhteyden vähimmäisnopeudesta. Ensivaiheessa yleispalveluvelvoitteen sisältöä ehdotetaan muutettavaksi siten, että internetyhteyden vähimmäisnopeus nousisi 1 megabittiin sekunnissa.

Tällä hetkellä voimassa olevan yleispalveluvelvoitteen mukaisen Internet-yhteyden nopeusvaatimus on vain 30 - 50 kilobittiä sekunnissa. Ehdotus on myös osaltaan vastaus kansalaisilta saatuun palautteeseen siitä, että todelliset nopeudet eivät lainkaan vastaa markkinoituja nopeuksia.

- Aion erikseen arvioida, tulisiko myös kuluttajille maksettavia hyvityksiä nostaa, jotta harhaanjohtava laajakaistamarkkinointi saataisiin suitsittua kuriin, ministeri Lindén lupaa.

Suomi on ensimmäinen maa Euroopan Unionissa ja yksi ensimmäisistä koko maailmassa, joka takaa tällaisen palvelun kansalaisilleen. Tarkoitus on, että 1 megabitin laajakaistainen ja kohtuuhintainen internet-yhteys olisi kaikkien kansalaisten saatavilla viimeistään 31.12.2010.

Lisätietoja: erityisavustaja Sami Paatero, puh. (09) 160 28324, viestintäneuvos Juhapekka Ristola, puh. (09) 160 28588