Ministeri Kyllönen: Liikenteen verotuksesta uskallettava keskustella

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 16.12.2013 10.18
Tiedote

Liikenneministeri Merja Kyllönen otti vastaan oikeudenmukaista ja älykästä liikennettä selvittäneen työryhmän esitykset 16. joulukuuta.

- Työryhmä on puheenjohtaja Jorma Ollilan johdolla tehnyt hyvää ja perusteellista työtä selvittäessään hallitusohjelman mukaisesti tienkäyttömaksujen käyttöönottoa Suomessa. Työtä on tehty kovan julkisuuspaineen alla, sanoo ministeri Kyllönen.

- Kilometriveron käyttöönotto on poliittinen päätös. Työryhmä on tehnyt kattavan selvityksen tulevan päätöksenteon pohjaksi.

- Uusia vaihtoehtoja liikenteen hinnoitteluun ja rahoitukseen on uskallettava tarkastella, koska nykyveromalli ei välttämättä ole enää toimiva tulevaisuudessa. Liikennepalvelut ja ihmisten liikkuminen muuttuvat tulevaisuudessa ja myös verotuksen pitää kyetä mukautumaan uusiin tilanteisiin, Kyllönen sanoo.

- Pidän tärkeänä sitä, että meillä on liikennepolitiikassa tehokkaita keinoja, joilla vaikuttaa liikenteen määrään ja liikenteen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin. Liikenteen päästötavoitteet vuodelle 2050 ovat erittäin tiukat. Meidän on reagoitava tähän ajoissa, Kyllönen korostaa.

- Lisäksi liikenteen sähköisissä palveluissa voisi avautua myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja Suomeen.

Kyllösen mukaan nykyinen verojärjestelmä on monimutkainen ja siinä on monia eri palasia.

- Kilometriverojärjestelmän myötä voisi olla mahdollista yksinkertaistaa verojärjestelmä ja tehdä siitä läpinäkyvä. Siinä voitaisiin huomioida nykyistä paremmin myös työmatkaliikenne ja ammatikseen paljon ajavat.

- Työryhmän työ osoittaa, että jos kilometrivero päätetään ottaa käyttöön, asiassa on hyvä edetä asteittain. Järjestelmän käyttöönotto edellyttää myös pitkää siirtymäaikaa, sanoo Kyllönen.

- Koska asialla on laajamittaista yhteiskunnallista vaikutusta, työ on valmisteltu laaja-alaisessa työryhmässä. Työryhmän esitys lähtee nyt laajalle lausuntokierrokselle ja näin kaikilla asiasta kiinnostuneilla tahoilla on tilaisuus jättää lausuntonsa työryhmän esityksestä. Kaikki materiaali on saatavilla ministeriön verkkosivuilla. Kannustan perehtymään siihen.

- Vien työryhmän esityksen myös hallituksen käsiteltäväksi kevättalven aikana. Näin hallituksella on mahdollisuus perehtyä työryhmän esityksiin ja tarvittaessa linjata jatkotyötä, sanoo Kyllönen.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Sarianne Hartonen, p. 0295 34 2325