Ministeri Kiuru: Postinjakelu on tärkeä peruspalvelu

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 13.6.2014 12.45
Tiedote

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru pitää tärkeänä, että Itella Posti Oy varmistaa kaikessa toiminnassaan postin peruspalvelujen tarjonnan ja edellyttää yhtiöltä nopeita toimia jakeluhäiriöiden poistamiseksi.

- Postilain keskeinen velvoite on, että postin peruspalvelut turvataan valtakunnallisesti niin kaupungeissa kuin haja-asutusalueilla, painottaa opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru.

- Ei ole hyväksyttävää, että suuri joukko kotitalouksia joutuu kärsimään jakelureittien uudelleen järjestelyistä ja on jakeluhäiriöiden takia jäänyt ilman päivittäistä postiaan. Itellan olisi nyt mietittävä strategiaansa sen pohjalta pystyykö se toteuttamaan keskeisen tehtävänsä, vaatii ministeri Kiuru.

Viestintävirasto ilmoitti 12. kesäkuuta, että Itella Posti Oy on rikkonut postilain yleispalvelukirjeiden jakeluvelvoitetta. Jakelussa on ollut häiriöitä huhtikuusta lähtien erityisesti pääkaupunkiseudulla sekä Turun alueella.

Viestintävirasto antoi päätöksen, jossa se edellytti Itellaa jatkamaan yhtiön esittämiä toimenpiteitä häiriöiden poistamiseksi. Lisäksi virasto ilmoitti seuraavansa tehostetusti jakelun toteutumista.

Postilaissa yleispalveluyritykseksi määritellyn palveluntarjoajan on toteutettava postinjakelu jokaisena arkipäivänä. Poikkeuksen tästä muodostavat vaikeakulkuiset saaristo- ja erämaa-alueet. Viisipäiväisen jakelun ulkopuolella voi olla enintään 300 kotitaloutta.

Viestintävirasto on nimennyt Itella Posti Oy:n yleispalvelun tarjoajaksi.

Yleispalveluun kuuluvat kirjelähetykset, jotka voidaan jättää kuljetettavaksi keräilypisteeseen. Jakeluvelvoite ei koske yritysten käyttämiä, sopimuksiin perustuvia kirjepalveluja eikä lehtien ja osoitteettoman mainospostin jakelua.

Lisätietoja

erityisavustaja Antton Rönnholm, p. 0295 34 2676
lainsäädäntöneuvos, yksikön päällikkö Laura Vilkkonen, p. 0295 34 2391