Ministeri Huovinen: Viestintä- ja liikennepolitiikka parantamaan arkea ja lisäämään tuottavuutta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 27.10.2005 9.34
Tiedote
Lähivuosien liikenne- ja viestintäpolitiikasta haetaan välineitä toimivaan ja turvalliseen yhteiskuntaan ja tehoa yritysten toimintaan.

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen on käynnistänyt loppuhallituskauden liikenne- ja viestintästrategioiden valmistelemiseksi kaksi erillistä hanketta.

Strategiat tuottavat ministeriön tulevaisuuskatsaukset ensi kesäkuuhun mennessä. Niitä tarjotaan käytettäväksi seuraavissa hallitusohjelmaneuvotteluissa. Tuloksia hyödynnetään myös Suomen EU-puheenjohtajakaudella. Ministeri pitää tärkeänä, että Suomi voi tuolloin esitellä ajatuksiaan Euroopan-laajuisesti.

Uusimman tieto- ja viestintätekniikan vaikutuksia ja hyödyntämistä ryhdytään kartoittamaan viestintäpolitiikan näkökulmasta. Lisäksi tarkastellaan mahdollisuuksia soveltaa uutta tekniikkaa liikennepalveluissa, logistiikassa ja liikenneturvallisuuden parantamisessa. Laadittava uusi arjen tietoyhteiskunta -toimintaohjelma vastaa Aasian edistyneimpien tietoyhteiskuntien ubiikki- eli u-strategioita.

Koko ajan kehittyvä viestintätekniikka mullistaa ihmisten arkielämää ja yritysten toimintaa. Viestintäpalvelut ovat kaikkialla koko ajan käytössä, ja esineet ja koneet viestivät keskenään.

- Uusi teknologia antaa paljon mahdollisuuksia parantaa ihmisten arkea ja yritysten tuottavuutta. Toisaalta tulevaisuudenkuvat sisältävät myös riskejä, jotka liittyvät yksityisyyden suojaan, tietoturvallisuuteen ja sosiaaliseen epätasa-arvoon.

- On tärkeää, että kansalaiset voivat luottaa uusiin palveluihin. Ohjelman laatimisessa on kiinnitettävä paljon huomiota siihen, miten viranomaiset voivat kehittää turvallista ja tasa-arvoista tietoyhteiskuntaa, Huovinen sanoo.

Tietoyhteiskunnan infrastruktuurin muodostavat tulevaisuudessa Internet-verkot ja niihin usein langattomasti yhdistetyt älykkäät päätelaitteet, jotka toimivat samalla puhelimena, kamerana, tv-vastaanottimena ja MP3-soittimena. Viestintä on entistä halvempaa, kun televerkot korvautuvat Internet-verkolla.

Liikennejärjestelmästä ja -palveluista tehdään erillinen visio. Liikenne 2030 -strategiassa haetaan pitkän aikavälin painopisteitä ja tavoitteita. Tarkoitus on vertailla erilaisia vaihtoehtoja ratkaista liikennepoliittisia ongelmia. Huovisen mukaan on odotettavissa, että aiempiin liikennestrategioihin verrattuna uudessa ohjelmassa painottuvat mm. liikenteen ympäristökysymykset sekä veropoliittisten päätösten vaikutukset liikenteeseen.

Liikenne- ja viestintäministeriön uusi arjen tietoyhteiskunta -strategiaa alkaa laatia ministeriön sisäinen työryhmä, jota johtaa ylijohtaja Harri Pursiainen. Liikenne 2030 -työtä puolestaan alkaa vetää ylijohtaja Harri Cavén.


Lisätietoja:
Valtiosihteeri Perttu Puro, puh. (09) 160 28325, 040 779 3436
Viestintämarkkinaosaston ylijohtaja Harri Pursiainen, puh. (09) 160 28398, 0500 797 742
Liikennepolitiikan osaston ylijohtaja Harri Cavén, puh. (09) 160 28500, 0400 607 848