Ministeri Huovinen: Roskapostin määrä vähentynyt kolmannekseen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2005 10.19
Tiedote
Suomessa oli vuonna 2003 välitetyistä sähköpostiviesteistä roskapostia arviolta
80 prosenttia ja tänä vuonna enää noin kolmannes.

- Roskapostin määrän väheneminen on osoitus siitä, että määrätietoisin toimin kyetään vaikuttamaan Internetin mukanaan tuomiin lieveilmiöhin, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen. Huovinen otti vastaan tietoturvallisuusasioiden neuvottelukunnan seurantaraportin 13. joulukuuta.

Liikenne- ja viestintäministeriö on teettänyt selvityksen Internetin käyttäjien suhtautumisesta tietoturva-asioihin. Sen mukaan suomalaiset ovat huolissaan kotikoneidensa tietoturvasta, mutta moni kokee osaamisensa riittämättömäksi. Internetin käyttäjistä 92 prosentilla on kotikoneellaan virustorjuntaohjelma. Palomuuri on asennettu 78 prosenttiin kotikoneista. Kuitenkin vain 39 prosenttia uskoo, että heidän omat tietoturvatietonsa ja -taitonsa ovat riittävät. Lähes joka toinen on osaamisestaan epävarma.

- Arjen tietoyhteiskunnan eteneminen edellyttää palveluilta turvallisuutta, helppokäyttöisyyttä ja edullisuutta, ministeri Huovinen peräänkuuluttaa. Tarkastelun painopistettä tuleekin muuttaa yhä enemmän käyttäjän tarpeiden ja osaamisen huomioon ottamiseen. Myös käyttäjien tietoturvatietoisuuden lisäämisessä on edettävä. Tässä kansallinen tietoturvapäivä onkin jo kahdesti onnistunut, toteaa Huovinen.

Kansallisen tietoturvallisuusasioiden neuvottelukunnan vuoden 2005 painopisteitä ovat lisäksi olleet Viestintäviraston tietoturvatilannekuvan muodostaminen ja sähköisten palvelujen kehittäminen Luoti-ohjelmalla.

Lisätietoja:
kansallisen tietoturvallisuusasioiden neuvottelukunnan puheenjohtaja,
ylijohtaja Harri Pursiainen, puh. (09) 160 28389, 0500 787 742
verkkoliiketoimintayksikön vt. päällikkö Juhapekka Ristola,
puh. (09) 160 28348, 0400 788 530


Tietoturvalliseen tietoyhteiskuntaan. Kansallisen tietoturvallisuusasioiden neuvottelukunnan kertomus valtioneuvostolle 13.12.2005 on tämän tiedotteen liitteenä. Se ilmestyy ministeriön Julkaisuja-sarjassa vuoden vaihteessa. Muita tietoturvallisuusstrategian julkaisuja löytyy ministeriön Internet-sivuilta osoitteessa www.mintc.fi/tietoturvallisuusstrategia

Internetin tietoturvaongelmat kotikäyttäjien näkökulmasta. Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 88/2005 tämän tiedotteen liitteenä. Julkaisu on pdf-muodossa ministeriön Internet-sivuilla 14.12. www.mintc.fi/julkaisujasarja