Ministeri Berner: Joukkoliikenteen säästöillä ei yhteyttä VR:n tänään ilmoittamiin junavuorojen lakkauttamisiin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 28.8.2015 16.28
Tiedote

Valtion kaavailemilla joukkoliikenteen säästöillä ja VR:n tänään 28. elokuuta ilmoittamilla yhtiön markkinaehtoisesti liikennöimien junavuorojen lakkauttamisilla ei ole yhteyttä toisiinsa.

Hallitusohjelma sisältää 15 miljoonan euron säästön joukkoliikenteen palvelujen ostoon ja kehittämiseen. Liikenne- ja viestintäministeriön ja valtiovarainministeriön budjettiehdotuksissa siitä on kohdennettu pääosa junaliikenteen ostoihin.

- Liikenne- ja viestintäministeriön neuvottelut VR:n kanssa ovat kesken, joten säästöjen vaikutukset junaliikenteeseen eivät vielä ole tiedossa. Liikenne- ja viestintäministeriö pyrkii matkustajien kannalta mahdollisimman hyvään neuvottelutulokseen. Pyrimme jatkossakin turvaamaan riittävät palvelut tarkastelemalla juna- ja bussivuorojen kokonaisuutta, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Päätökset joukkoliikennetuen leikkauksista tehdään hallituksen budjettiriihessä syyskuussa.

- On valitettavaa, että VR on joutunut aloittamaan henkilöstön YT-neuvottelut. VR:n ilmoittamat liikenteen muutokset koskevat VR:n markkinaehtoista liikennettä. Sitä koskevat päätökset VR tekee liiketaloudellisin perustein. Liikenne- ja viestintäministeriöllä ei ole päätösvaltaa tämän liikenteen osalta, sanoo Berner.

VR:llä on rautateiden henkilöliikennekuljetusten yksinoikeus vuoden 2024 loppuun asti. VR ajaa markkinaehtoista liikennettä liiketaloudellisin perustein ilman valtion korvausta. Yksinoikeuden vastapainoksi VR on velvoitettu ajamaan myös ns. velvoiteliikennettä, joka ei ole liiketaloudellisesti kannattavaa, mutta josta valtio ei erikseen suorita korvausta. Näiden lisäksi LVM ostaa VR:ltä sellaista liikennettä, joka ei ole liiketaloudellisesti kannattavaa ja joka ei sisälly velvoiteliikenteeseen.

Lisätietoja:
yksikön johtaja Mikael Nyberg, p. 040 837 8794

Anne Berner