Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka tapaa Washingtonin osavaltion kuvernööri Jay Insleen

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 14.9.2022 9.16 | Julkaistu suomeksi 14.9.2022 klo 15.51
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: Laura Kotila/VNK)
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: Laura Kotila/VNK)

Kuvernööri Jay Inslee Washingtonin osavaltiosta, Yhdysvalloista, vierailee delegaatioineen Suomessa 13.-16.9.2022. Kyseessä on vastavierailu liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan marraskuussa 2021 Washingtonin osavaltioon tekemälle vierailulle.

Vierailu perustuu Suomen liikenne- ja viestintäministeriön ja Washingtonin osavaltion väliseen yhteistyöasiakirjaan (MoU). Kuvernööri Inslee tapaa Suomessa yhteistyöasiakirjan Suomen puolesta allekirjoittaneen ministeri Harakan.

- Nyt on aika viedä eteenpäin yhteistyötä Suomelle tärkeiden Yhdysvaltojen osavaltioiden, kuten Washingtonin osavaltion, kanssa. Osavaltioyhteistyö tarjoaa suomalaisille yrityksille mahdollisuuksia esimerkiksi uusien teknologioiden, älysatamien, liikenteen sähköistämisen sekä verkkoratkaisuiden saralla. Odotan innolla suomalaisen osaamisen esittelyä kuvernöörille ja hänen delegaatiolleen, sanoo ministeri Harakka.

Vierailun tavoitteena on teollisen ja tutkimusyhteistyön syventäminen ja kaupan edistäminen Suomen ja Washingtonin osavaltion välillä. Vierailu keskittyy vihreän siirtymän, huipputeknologian, verkkoratkaisujen, energiasektorin, rakennetun ympäristön, valmistavan teollisuuden sekä meri- ja satamateknologian yhteistyömahdollisuuksiin. Kuvernöörin ohjelmaan sisältyy myös muita korkean tason tapaamisia, ja lisäksi delegaatio vierailee Suomen johtavissa yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa.

- Aina siitä lähtien, kun Yhdysvaltojen luoteisosan tuttu maasto veti puoleensa lukemattomia maahanmuuttajia Pohjoismaista yli sata vuotta sitten, alueillamme on ollut vahvat taloudelliset ja kulttuuriset siteet, jotka jatkuvat tähän päivään asti. Innovoimme yhdessä löytääksemme seuraavat suuret edistysaskeleet teknologiassa, tieteessä ja ilmastonmuutoksen torjunnassa, kuvernööri Jay Inslee totesi ennen vierailua.

Suomalainen satamaäly helpottamaan Yhdysvaltojen toimitusketjujen ongelmia

Meri- ja satamateknologia on yksi Suomen ja Washingtonin osavaltion välisen yhteistyön osa-alueista. Suomella on paljon tarjottavaa Yhdysvaltojen satamiin, sisämaan logistiikkaan ja vihreään, sähköistyvään meriliikenteeseen. Yhdysvaltain länsirannikon konttisatamat hakevat ratkaisuja ruuhkautumiseen ja logistiikkaongelmiin. Yhdysvallat satsaa tulevina vuosina historiallisen suuren summan, 17 miljardia dollaria, valtion tukea satamien ja vesiväylien kunnostukseen. Satamia kiinnostavat erityisesti verkkoteknologia, tietojärjestelmät, ympäristöteknologia, satamatoiminnan tarkempi seuraaminen ja ennakointi, energiatehokkuus ja nosturit.

Suomen ja Washingtonin välistä yhteistyötä tehdään pitkäjänteisesti

Suomen ja Washingtonin välinen yhteistyö jatkuu kuvernöörin vierailun jälkeenkin. Team Finland järjestää lokakuussa 2022 Washingtonin osavaltioon suuntautuvan vierailun, joka keskittyy biometsätalouteen, metsien hoitoon ja puurakentamiseen.

Lisätietoja:

Liikenne- ja viestintäministeriö: erityisasiantuntija Noora Saarinen, [email protected], p. +358 50 562 7044

Business Finland: Ulla Lainio, [email protected], p. +1 332 223 0027/ +358 40 343 3357

Suomen Washingtonin-suurlähetystö: Suvi Järvelä-Hagström, [email protected], p. +1 202 285 6430

kuvernööri Jay Insleen toimisto: Mike Faulk, Deputy Communications Director/Press Secretary, [email protected], +1 360 790 2920