Media-alan toimintaedellytyksiin parannuksia

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 17.5.2016 14.30
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö on aloittanut valmistelun tietoyhteiskuntakaaren muuttamiseksi tietyiltä osin. Tavoitteena on keventää sääntelyä ja helpottaa näin media-alan toimintaedellytyksiä.

Tavoitteena on kumota säännös, jonka mukaan radiomainosten lähetysaika ei saa olla yli 20 prosenttia päivittäisestä lähetysajasta.

Lisäksi arvioitaisiin mahdollisuutta keventää tietoyhteiskuntakaaren ohjelmistotoimilupasääntelyä ja kuluttajansuojasääntelyä. Samalla arvioitaisiin mahdollisuutta siirtyä radion ohjelmistotoimilupien myöntämisen osalta huutokauppamenettelyyn.

Mainonnan sääntelyn purkaminen oli yksi Anssi Vanjoen johtaman mediatyöryhmän suosituksista. Työryhmän tehtävänä oli selvittää kotimaisten mediamarkkinoiden toimintaedellytyksiä, markkinoiden esteitä ja kilpailuasetelmia. Sen loppuraportti julkaistiin joulukuussa 2015.

Tietoyhteiskuntakaaren muutokset toteuttaisivat myös hallituksen tavoitetta sääntelyn keventämisestä.

Televisio- ja radio-ohjelmistojen siirtovelvoitteeseen muutoksia

Vuoden 2017 alusta lähtien lainsäädäntö ei enää velvoita teleyrityksiä lähettämään kaapelitelevisioverkossa valtakunnallisia yleisen edun kanavia MTV3:a ja Nelosta. Lähettämisestä sovitaan jatkossa kaupallisesti. Yleisradion televisio- ja radio-ohjelmien osalta siirtovelvoite jää toistaiseksi voimaan. Muutos siirtovelvoitteeseen sisältyi myös Anssi Vanjoen johtaman työryhmän suosituksiin.

Siirtovelvoitteen tavoitteena on ollut varmistaa yhteiskunnallisesti merkittävien kanavien ja sananvapauden kannalta tärkeiden ohjelmasisältöjen saatavuus myös kaapeliverkoissa. Kuluttajilla on kuitenkin nykyaikana lukuisia vaihtoehtoja vastaanottaa tv-lähetyksiä esimerkiksi laajakaistaliittymien kautta.

Televisiokanavista siirtovelvoitteen piiriin kuuluvat tällä hetkellä YLE TV1, YLE TV2, YLE Fem ja YLE Teema sekä MTV3 ja Nelonen.

Siirtovelvoite on kaupallisten kanavien osalta säädetty tietoyhteiskuntakaaressa määräaikaiseksi, ja sen voimassaolo päättyy vuoden 2016 lopussa.

Näkö- ja kuulorajoitteisten oikeus vastaanottaa viestejä pyritään varmistamaan muulla tavoin kuin siirtovelvoitesääntelyllä.

Lisätietoja:

yksikön johtaja, lainsäädäntöneuvos Laura Vilkkonen, p. 0295 34 2391

neuvotteleva virkamies Tanja Müller, p. 0295 34 2071

neuvotteleva virkamies Mirka Meres-Wuori, p. 0295 34 2595

Anne Berner