Matkapuhelimen käyttö halpenee EU:n alueella

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 26.6.2012 10.47 | Julkaistu suomeksi 24.11.2015 klo 10.27
Uutinen

Euroopan unionin uusi verkkovierailuasetus laskee matkapuhelujen, tekstiviestien sekä mobiilidatapalvelujen hintoja 1.7.2012 lähtien Euroopan unionin alueella.

Ulkomailta soitetun puhelun enimmäishinta on heinäkuun alusta lähtien 0,36 euroa minuutissa (+ enintään 30 sekunnin minimiveloitus). Ulkomailla vastaanotetun puhelun enimmäishinta on 0,10 euroa minuutissa.

Ulkomailla lähetetyn tekstiviestin hintakatto on 0,11 euroa tekstiviestiltä. Tekstiviestin vastaanottaminen on maksutonta.

Uusi verkkovierailuasetus määrittää ensimmäistä kertaa hintakaton myös mobiilidatan kuluttajahinnoille. Ulkomailla käytettävän datapalvelun hinta saa jatkossa olla enintään 0,86 euroa/megatavu tai vastaanotettu multimediaviesti.

Hintakatot ovat voimassa vain ulkomailla tapahtuvissa verkkovierailuissa, joten ne eivät koske esimerkiksi kotimaasta ulkomaille soitettuja puheluita. Enimmäishintoja sovelletaan automaattisesti kaikkiin asiakkaisiin, jolleivät he ole valinneet eri verkkovierailuhinnastoa tai -pakettia.

Verkkovierailuasetuksen mukaan teleoperaattoreiden on viestipalvelulla ilmoitettava matkaviestinpalvelujen hintatiedot asiakkaiden saapuessa toisen maan alueelle. Teleyrityksillä on myös velvollisuus tarjota asiakkailleen vähintään noin 60 euron suuruista saldorajapalvelua, jotta asiakkaan mobiilidatan (lukuun ottamatta multimediaviestejä) kulutus ei ylitä määriteltyä saldorajaa ilman asiakkaan suostumusta.

1.7.2012 voimaan tulevalla verkkovierailuasetuksella jatketaan verkkovierailupalvelujen sääntelyä aina vuoteen 2022 saakka. Asetuksen noudattamista valvoo Viestintävirasto.