Maailman postiliitto päätti laadunvalvonnasta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 13.8.2008 13.42
Uutinen

Maailman postiliitto UPU on päättänyt laatia maailmanlaajuisen laadunvalvontajärjestelmän kansainvälisille postikuljetuksille. Asiasta päätettiin 12. elokuuta päättyneessä UPUn konferenssissa Genevessä. Järjestelmä valmistuu vuoteen 2010 mennessä.

Tarkoituksena on valvoa maahan saapuvan ykköspostin laatua ja kytkeä laatukriteerit päätemaksuihin. Päätemaksut ovat korvauksia, jotka maat saavat käsitellessään ulkomailta saapuvaa kansainvälistä postia. Korvauksen suuruus riippuisi uudessa järjestelmässä muun muassa postin käsittelyn nopeudesta tulomaassa.

YK:n alaisen Maailman postiliiton konferenssi uudistaa valtioiden väliset sopimukset joka neljäs vuosi. Jäsenmaita UPUssa on 191. Konferenssiin osallistui yli 2000 edustajaa ja sopimusten muutosehdotuksia oli yli 600.

Jäsenmaat hyväksyivät konferenssissa uuden nelivuotisohjelman maailman kattavan postiverkoston parantamiseksi. Lisäksi kokous valitsi liiton hallintoneuvoston ja postioperaattorineuvoston vuosiksi 2009-2012.

Hallintoneuvosto valvoo ja ohjaa UPUn työtä sekä tutkii mm. postitoiminnan lainsäädännöllisiä kysymyksiä. Postioperaattorineuvoston tehtävänä ovat tekniset ja toiminnalliset asiat, jotka vaikuttavat kansainväliseen postitoimintaan. Seuraavassa postioperaattorineuvoston kokouksessa käsitellään mm. yhteisiä toimitusohjesääntöjä.