Logistiikka-alalla on hyvä olla

Julkaisuajankohta 8.1.2021 6.00
Kolumni
Kati Huhtala (Kuva: Milla x Markus)

Kirjoitus on osa #womenintech-blogisarjaa.

Synnyin esikoisena 1978. Lapsuuteni oli onnellinen, vaikkei meillä juuri mitään ollut, sillä vanhempani aloittelivat yrittäjinä ja kaikki oli kiinni yrityksessä. Pikkusiskoni syntyivät 1981 ja 1984. Lapsuudesta asti kasvamistamme leimasi ajatus, että jos vaan haluaa, pystyy mihin tahansa. Koen sen olevan supervoimani, joka kantaa edelleen.

Itselle elämänkaareni on tavallinen, mutta ulkopuolisen silmin saattaa vaikuttaa, että polkuni on erilainen. Jo pienenä vietin paljon aikaa miesten kanssa ja kuljin paljon isän matkassa. Mieleeni on jäänyt, että meillä oli töissä kivaa. Niin kuin nytkin.

Tiesin jo varhain, että täällä on paikkani ja tätä haluan tehdä. Osa palosta johtui itse alasta ja osa verenperintönä tulleesta yrittäjyydestä. Isä antoi minulle tehtäviä jo nuoresta pitäen. Ensimmäisen lauttapaikan ulkomailta olen tilannut, kun hädin tuskin osasin sanoa englanniksi, että ”minun nimeni on Kati”. Supervoimani auttaa tällaisissa tilanteissa; kaikki onnistuu.

Yläasteen jälkeen oli selvää, että haluan koulutuksen, joka tukee minua perheyrityksemme jatkamisessa. Pääsin Tampereen yliopistoon lukemaan kauppatieteitä. Valmistuttuani työskentelin hetken ulkopuolisessa yrityksessä.

Äidilläni kasvoi huoli, että todella olin siirtymässä yhtiöömme ja jatkamassa yritystä. Huoli johtui siitä, että hän oli nähnyt, miten rankkaa yrittäjyys välillä on ja miten suuret paineet ovat, kun kaikki on pelissä.

Alkoi äidin ja tyttären tahtojen taistelu. Voitin. Ja täällä ollaan. Äidin huolet ovat karisseet; tämä oli polkuni kuljettavaksi ja vaikka välillä on monta murhetta, en olisi muualla onnellinen kuin juuri tässä mitä teen.

Yhtiömme ovat kasvaneet melkoisesti ja työllistämme 170 henkilöä. Meillä on massatavarakuljetuksiin erikoistunut Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy sekä Ysi-Trukit Oy, joka on erikoistunut pääasiassa sahateollisuuden sisälogistiikkaan.

Itse olen yrittäjä ja yhtiöidemme toimitusjohtaja. Tasa-arvosuunnitelma tuntuu valitettavan turhalta; naisia on vähän ja enemmän mahtuisi joukkoon.

Oli mielenkiintoista lukea aiempaa blogitekstiä Maria Rautavirralta ja havaita, että hänelläkin meni pitkään ennen kuin törmäsi ajatukseen, jolloin tiedosti, että sukupuolella oli merkitystä.

Oma kokemukseni on vastaava. Itselleni oli päivänselvää jo pitkään, että jatkan yritystämme ja tätä oli aina tuettu. Opiskellessani kolmatta vuotta eräs mieskollegani sanoi minulle, että isäni on varmaan pettynyt, että hänellä on kolme tytärtä ja siten ei ketään, joka voisi yritystämme jatkaa. Luulen, että ajatus oli minulle niin vieras, etten edes tajunnut aluksi mitä hän tarkoitti.

Sen koommin en ole vastaavaan törmännyt. Voin vilpittömästi sanoa, että minua ei ole koskaan kohdeltu huonosti tai aliarvioiden siksi, että olisin nainen. Jos jotain on arvosteltu, se on johtunut eriävästä mielipiteestä tai muusta vastaavasta, ei sukupuolesta. En osaa sanoa paljonko asiasta johtuu itsestäni tai miehistä, joiden kanssa minulla on ollut ilo työskennellä.

Erityisen kuvaava esimerkki on lähihistoriasta. Perustimme siskojeni kanssa MAJ Works -nimisen startupin. Yritys on markkinapaikka, jossa digitaaliset ratkaisut tuodaan kauneus- ja hyvinvointialalle. Alustan kautta voi tilata vaikka kampaajan kotiin Espoossa.

Otin asian puheeksi luottamusmiehemme kanssa, koska en halunnut aiheuttaa huolta siitä, että olisin lähtemässä johonkin, vaikka MAJssa mukana olinkin. Jostain syystä ajattelin myös selventää asiaa, koska MAJn toimiala on aika kaukana rekkamaailmasta.

Hän kuunteli minua kiinnostuneena ja sanoi, että onpa upea idea. Lisäsi, että mistä tietää, jos homma lähtee isolle, että hänelle on sama mitä kuljetetaan. Olisihan se hauskaa kuljettaa vaikka meikkejä. Nauroimme asialle ja mietin, miten ainakin itse törmään vain päinvastaiseen ilmiöön kuin jonkinlaiseen tytöttelyyn.

En koe olevani persoona, joka erityisesti haluaa olla esillä. Olen ollut lukuisissa paikoissa, joissa olen ollut ainoa nainen. En ole koskaan kokenut tarpeelliseksi mitään erityisjärjestelyitä vuokseni. Asiat ovat aina ratkenneet helposti. Sinulle, joka harkitset logistiikka-alaa: tule tänne, täällä on erittäin hyvä olla!

Kati Huhtala
Kirjoittaja on Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy:n ja Ysi-Trukit Oy:n toimitusjohtaja.

2021 Blogit Blogit 2021