Lindén tyytyväinen kilpailun lisääntymiseen tunnistusmarkkinoilla

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 30.11.2010 11.55
Tiedote

Viestintäministeri Suvi Lindén on tyytyväinen suurimpien teleyritysten DNA:n, Elisan ja TeliaSoneran päätöksestä lähteä tarjoamaan mobiilivarmennetta kuluttajille ja palveluntarjoajille.

Mobiilivarmenne on matkapuhelimessa mukana kulkeva sähköinen tunnistusväline. Varmenne liitetään sim-korttiin.

- Sähköinen tunnistaminen otettiin vaalikauden alussa yhdeksi tietoyhteiskuntakehityksen painopisteeksi. Tämä edellytti myös lainsäädännöllistä kehystä. Suomella on syksystä 2009 saakka ollut ensimmäisenä maana maailmassa selkeä vahvaa sähköistä tunnistamista koskeva lainsäädäntö, Lindén totesi mobiilivarmenteen lanseeraustilaisuudessa 30. marraskuuta.

Lindén pitää kilpailun lisääntymistä tunnistuspalvelujen tarjonnassa tervetulleena. Käytännössä pankkitunnisteet ovat yhä monopoliasemassa tunnistusmarkkinoilla. Noin 99 prosenttia vahvan sähköisen tunnistamisen tapahtumista tehdään pankkitunnisteilla, ja loput Väestörekisterikeskuksen kansalaisvarmenteella.

- Tällainen monopolitilanne ei yleisesti ottaen ole markkinoilla toivottavaa, sillä hintakilpailu lähtökohtaisesti huolehtii kohtuullisesta hintatasosta. Lisäksi terve kilpailu pakottaa innovointiin sekä uusien tekniikoiden ja menettelytapojen kehittämiseen, Lindén sanoi.

Lindénin mukaan teleoperaattorit ovat nyt ottaneet rohkean askeleen ryhtyessään itse tunnistus- ja allekirjoituspalveluiden tarjoajiksi.

- On selvää, että yhdessä yössä mobiilivarmennetta ei saada jokaisen kansalaisen taskuun, vaan tässäkin asiassa edetään ainakin aluksi pienin askelin. Kiinnostus tunnistuspalveluita käyttävien palveluntarjoajien keskuudessa tuntuu kuitenkin olevan suurta, ja uskon, että palveluiden helppokäyttöisyyden kautta mobiilivarmenteen löytävät varsin nopeasti myös loppukäyttäjät eli kansalaiset ja yritykset, Lindén totesi.

Lisätietoja
erityisavustaja Anna Anttinen, puh. 09 160 28324