Lindén pitää uusia taajuushuutokauppoja mahdollisina

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 23.11.2009 16.30
Tiedote

Viestintäministeri Suvi Lindén katsoo Suomen ensimmäisen taajuushuutokaupan sujuneen suunnitelmien mukaisesti:

- Alustava näkemykseni on, että maltilliset hinnat ja yksi uusi alalle tulija rohkaisevat arvioimaan huutokauppamenettelyä myönteisessä valossa myös jatkossa.

Lindén arvioi taajuushuutokaupan tulosta tuoreeltaan Tietotekniikan keskusliiton FiComin 10-vuotisjuhlassa 23. marraskuuta.

Huutokaupassa 4g-taajuuksia voittivat DNA, TeliaSonera ja Elisa. Lisäksi uutena verkkotoimijana mobiilimatkaviestinnän markkinoille on tulossa Pirkanmaan Verkko Oy, joka voitti kilpailun langattomaan wimax-tekniikkaan soveltuvasta taajuusalueesta.

Lindénin mukaan huutokauppakokeilua voi pitää hallitukselta suurena linjanmuutoksena.

- Taloudellisen ja teknisen kehityksen seurauksena Suomessa on asteittain siirrytty taajuushallinnosta taajuuspolitiikkaan. Arvokkaita taajuuksia on käytettävä mahdollisimman tehokkaasti. Tehokkuutta ja joustoa edistetään lisäämällä markkinaehtoisuutta taajuuksien käytössä, Lindén totesi.

- Nyt toimeenpantu huutokauppa perustui erillislakiin, ja mahdolliset uudet huutokaupat ovat siten lainsäätäjän uuden päätöksen takana.

Kokemukset huutokaupasta arvioidaan Lindénin mukaan perusteellisesti. Selvitys huutokaupan vaikutuksista jätetään eduskunnalle jo syksyllä 2010. Siihen mennessä pystytään tarkastelemaan esimerkiksi sitä, miten huutokaupan voittajat hyödyntävät taajuuksiaan.

Lisätietoja
viestintäverkkoyksikön päällikkö Juhapekka Ristola, puh. (09) 160 28348 tai 0400 788 530

Suvi Lindén