Lapsille sopivien tietokone- ja konsolipelien hankintaan neuvoja vanhemmille

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 4.12.2009 10.21
Tiedote

Tietokone- ja konsolipelien myynti on vilkkaimmillaan joulun alla. Vanhempien on syytä kiinnittää erityistä huomiota ikärajasuosituksiin, kun peli hankitaan lapselle.

Apua ja neuvoja sopivan pelin valintaan löytyy usean tahon yhteistyönä tuotetulta Peliraati.fi-sivustolta. Sivuilla on tietoa peleistä sekä peleihin liittyvä keskustelufoorumi vanhemmille.

Sivustolla vanhemmat arvioivat netti-, tietokone-, video- ja konsolipelejä. Arvioiden tarkoituksena on antaa tietoa pelien sisällöistä lasten kasvatuksen tueksi: mitä olisi hyvä tietää pelejä valittaessa ja miten mahdollisesti ilmeneviin arveluttaviin pelisisältöihin tulisi suhtautua.

Peliraati-yhteistyössä on mukana kymmenen tahoa: sivuja ylläpitävä PTK - Poikien ja tyttöjen keskus, liikenne- ja viestintäministeriö, Suomen ev.lut. kirkon kirkkohallitus, Valtion elokuvatarkastamo, Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry, Suomen kirjastoseura, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Mediakasvatusseura, Suomen Vanhempainliitto ja Pelialan tutkimus- ja kehittämiskeskus Neogames.


Ikäraja- ja sisältömerkinnät
tärkeitä

Elokuvilla on ikärajat, ja pelien kohdalla tilanne on aivan sama. Kaikki sisällöt eivät sovi lapsille. Ikärajasuosituksia on hyvä noudattaa.

Lapsen toivoma peli on parhaimmassa tapauksessa juuri hänelle sopiva ja hänen ikäiselleen pelaajalle sallittu. Pahimmassa tapauksessa peli voi olla K-18 eli vain aikuisille tarkoitettu peli, jota kauppa ei saa myydä alaikäisille.

Pelien ikärajojen ymmärtäminen on tärkeää niin kaupassa kuin myös kotona. Viitisen prosenttia peleistä on selvästi suunnattu aikuisille, jolloin niissä on K-18 -merkintä.

Peleissä käytettävässä yleiseurooppalaisessa PEGI-ikärajajärjestelmässä on kaksi toisiaan täydentävää osaa. Ensimmäinen on ikärajaluokittelu, 3+, 7+, 12+, 16+ ja 18+. Ikämerkinnät on korostettu värein. Vihreällä merkitään alimmat ikäsuositukset, oranssilla 12+ ja 16+ -suositukset sekä punaisella 18+ -ikäraja.

Luokittelun toinen osa käsittää pelin sisältöä kuvaavat symbolit, jotka on painettu pelipakkauksen taakse ikärajan yhteyteen. Merkinnät kertovat pelin sisältämän haitallisen aineiston laadun (väkivalta, kauhu jne.).

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Mirka Järnefelt, puh. (09) 160 28393 tai 040 509 4550
neuvotteleva virkamies Aleksandra Partanen, puh. (09) 160 28671 tai 040 505 6124