Lähimaiden alhaiset verot ja kustannukset saattavat houkutella kuljetusyrityksiä ulosliputuksiin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 25.11.2004 10.20
Tiedote
Suomessa raskaan liikenteen kokonaisverorasite on eurooppalaista keskitasoa tai hieman sen yläpuolella. EU-alueella verot ja maksut ovat alhaisimpia Puolassa ja Baltian maissa. Tämä saattaakin houkutella suomalaisyrityksiä ulosliputtamaan autojaan näihin maihin. Raskain verotaakka EU:n jäsenmaista on brittiyrityksillä.

Liikenne- ja viestintäministeriö on selvityttänyt Oulun yliopistolla raskaaseen tieliikenteeseen kohdistuvien verojen ja käyttäjämaksujen tasoa Euroopassa.

Selvityksessä käytettiin kuluvan vuoden touko-elokuun tietoja. Kokonaisverorasitus koostuu ajoneuvojen ja polttoaineen verotuksesta sekä erilaisista käyttäjämaksuista.

Suomea lähellä sijaitsevissa EU:n uusissa jäsenmaissa sekä vuosittainen ajoneuvovero että kokonaisverorasitus ovat ainakin siirtymäkauden ajan merkittävästi alhaisempia kuin Suomessa. Esimerkiksi ajoneuvoyhdistelmillä verorasituksen ero voi olla 5 000 euroa vuodessa ajoneuvoa kohden.

Raportissa arvioidaan tämän kiristävän tulevaisuudessa kilpailutilannetta Suomessa ja houkuttelevan yrityksiä siirtämään toimintansa ja ulosliputtamaan ajoneuvonsa halvempiin maihin.

Lisäksi palkkakulut ja polttoaineiden hinnat ovat Baltian maissa ja Puolassa Suomea alhaisempia, mikä on omiaan lisäämään ulosliputuksen houkuttelevuutta Keski-Eurooppaan ajavissa suomalaisyrityksissä. Yritysten kulurakenteesta kuljettajien palkat ja polttoainekulut ovat yhteensä noin puolet.


Differences in taxation on heavy goods vehicles in Europe (Raskaaseen tieliikenteeseen kohdistuvien verojen erot Euroopassa). Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 70/2004. Myynti Edita Oyj, puh. 0204 5005.


Lisätietoja

erikoistutkija Jari Gröhn, puh. (09) 160 28501 tai 040 581 6787