Kuorma-autonkuljettajien ammattipätevyysvaatimukset voimaan 10. syyskuuta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 8.9.2009 13.40
Tiedote

Kuorma-auton kuljettaminen edellyttää jatkossa ajokorttikoulutuksen lisäksi ammattipätevyyskoulutuksen ja määräajoin uusittavan jatkokoulutuksen. Ilman ammattipätevyyttä vain henkilökohtaiset ajot ovat mahdollisia. Myös kuorma-auton ajokorttikoulutuksen vaatimukset muuttuvat.

Muutokset tulevat voimaan 10. syyskuuta. Perustason ammattipätevyyskoulutus koskee kuorma-auton ajo-oikeuksia, jotka saadaan 10.9.2009 alkaen. Jatkokoulutus koskee myös jo voimassa olevia kuorma-autokortteja.

Ammattipätevyyskoulutus oikeuttaa kaikkien kuorma-autojen ja kuorma-autovetoisten yhdistelmien kuljettamisen edellyttäen, että kuljettajalla on ajoneuvon tai yhdistelmän luokkaa vastaava ajo-oikeus ja ajokortti.

Täysimittaisen perustason ammattipätevyyskoulutuksen käynyt voi suorittaa C-luokan ajokortin 18-vuotiaana ja toimia ammattikuljettajana. Koulutus kestää 280 tuntia sisältäen teoria- ja ajo-opetusta.

Peruskoulutuksen rinnalla on nopeutettu perustason ammattipätevyyskoulutus, jolloin kuljettajalta edellytetään 21 vuoden ikää. Nopeutetun koulutuksen kesto on 140 tuntia.

Ajokortteja koskevat ikärajat pysyvät toistaiseksi ennallaan. Mikäli henkilö haluaa suorittaa pelkän C-luokan ajokortin, vähimmäisikä nousee 21 vuoteen vuonna 2013. Perustason ammattipätevyyden suorittaneella vähimmäisikä pysyy edelleen 18 vuodessa.

Ammattipätevyyttä ylläpitävä jatkokoulutus tulee pakolliseksi kaikille kuljettajille, jotka haluavat säilyttää oikeuden ammattimaiseen tavarankuljetukseen. Jatkokoulutuksen määrä on 35 tuntia ja se on suoritettava viiden vuoden välein.

Kuorma-auton ajo-oikeuden suorittamiseen tarvittavan ajo-opetuksen määrä nousee 10. syyskuuta lähtien kymmeneen tuntiin.

Linja-auton kuljettajia koskevat muutokset tulivat voimaan 10.9.2008.

Ammattipätevyyden perus- ja jatkokoulutusta tarjoavien koulutuskeskusten hallinnointi on osa Ajoneuvohallintokeskuksen (AKE) toimintaa. Lisätietoja ammattipätevyyskoulutuksesta saa AKE:n verkkopalvelusta osoitteesta: www.ake.fi. Opetusministeriö ja Opetushallitus hallinnoivat ammatillisen koulutuksen yhteydessä annettavaa ammattipätevyyskoulutusta. Lisätietoja osoitteesta: www.oph.fi

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Eija Maunu, puh. (09) 160 28571 tai 040 716 4140