Kiuru tyytyväinen Lisman uusiin viestintäyhteyksiin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 18.12.2012 15.00
Tiedote

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru on tyytyväinen Inarissa sijaitsevan Lisman kylän saamiin viestintäyhteyksiin. Kylään on rakennettu masto, jonka tukiasema toimii sekä 2G- että 3G-yhteyksillä. Kiuru vihki maston käyttöön 18. joulukuuta.

- Vaikka TeliaSoneralla on yleispalveluvelvollisuus tällä alueella, ei sillä toki olisi ollut velvollisuutta pystyttää kylään mastoa. Tämä on siis ylimääräinen kädenojennus TeliaSoneralta ja otan sen ilolla tervehtien vastaan, Kiuru totesi.

Kiurun mukaan yleispalveluvelvoite tarkoittaa sitä, että teleyhtiöllä on velvollisuus tarjota kaikille kansalaisille heidän vakituiseen asuinpaikkaansa toimiva puhelinyhteys joko langallisesti tai langattomasti.

- Lisäksi teleoperaattoreiden on tarjottava yhden megan laajakaista yhteys. Tämän velvoitteen toteuttaminen kyläläisiä tyydyttävällä tavalla osoittautui haasteelliseksi. Nyt kyläläiset saavat kaivatun laajakaistayhteyden ja kaupanpäälisiksi toimivat kännykkäyhteydet.

Kiuru kuitenkin peräänkuuluttaa yleispalvelun parempaa markkinointia teleyrityksiltä.

- Yleispalveluvelvollisuuden täyttyminen ei saa olla vain valistuneiden, oikeuksiaan peräävien kuluttajien varassa, vaan teleyritysten on markkinoitava nykyistä aktiivisemmin yleispalvelua, eikä vain kaupallisia palveluita. Tätä koskeva lainmuutos on jo tekeillä, kuten linjattiin jo laajakaistaa koskevan valtioneuvoston periaatepäätöksen yhteydessä, Kiuru totesi.

- Lisman kylän asukkaat ovat toimineet tässä asiassa esimerkillisinä esitaistelijoina ja pitäneet laissa taatuista oikeuksistaan kiinni juuri siten kuin pitääkin.

Yleispalveluvelvoite tarkoittaa sitä, että nimetyn teleyrityksen on tarjottava tietyllä alueella kuluttaja- tai yritysasiakkaalle langallinen tai langaton puhelin- ja internetyhteys asiakkaan vakituiseen asuin- tai sijaintipaikkaan. Liittymä on tarjottava kohtuullisella hinnalla ja toimitettava kohtuullisessa ajassa tilauksesta.

Lisman huonot yhteydet nousivat esille kesällä 2011, kun lismalainen Magreta Sara otti yhteyttä ministeri Kiuruun ja kertoi, etteivät he saa niitä viestintäpalveluja, joihin ovat mielestään oikeutettuja. Kiuru ryhtyi selvittämään asiaa yhteistyössä alueen kansanedustajan Johanna Ojala-Niemelän kanssa. Kiuru vieraili alueella vielä samana syksynä.

Lisätietoja
erityisavustaja Kalervo Haverinen, 050 331 6914

Krista Kiuru