Kilpailu vakiinnuttanut laajakaistayhteyksien hinnat

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2006 10.59
Tiedote
Laajakaistayhteyksien hintataso on vakiintunut. Kilpailu laajakaistamarkkinoilla toimii ja se on asettanut hintatason kohdalleen. Näin arvioidaan kansallisen laajakaistastrategian kolmannessa seurantaraportissa, joka julkaistiin 26. lokakuuta.

Laajakaistayhteyksien hinnat eivät tänä vuonna enää ole juuri laskeneet. Vuosina 2004 ja 2005 laajakaistayhteyksien hinnat laskivat kumpanakin vuonna noin 45 prosenttia.

Vuodesta 2004 saakka on laajakaistastrategiana ollut kilpailun lisääminen kaikissa viestintäverkoissa ja verkkojen välillä, palvelujen ja sisältöjen tarjonnan edistäminen sekä laajakaistan kysynnän edistäminen.

Seurantaraportissa todetaan, että laajakaistapolitiikkaa tulee jatkaa strategian periaatteiden pohjalta. Kilpailun toimivuutta on edelleen syytä seurata ja puuttua siihen tarvittaessa.

Syys-lokakuussa Suomessa oli 1,43 miljoonaa laajakaistaista internetliittymää. Noin joka toisessa suomalaisessa kodissa on laajakaistayhteys.

Laajakaistayhteyden voi nyt halutessaan saada 96 prosenttia suomalaisista. Seurantaraportissa kiitetään kuntien ja maakuntien alueellisia laajakaistastrategioita ja niiden toteuttamista. Loput kotitaloudet saataneen lähivuosina laajakaistan piiriin langattomilla yhteyksillä, seurantaraportissa todetaan.

Suomessa on EU-maista kolmanneksi eniten laajakaistayhteyksiä asukasta kohti. Vain Tanskassa ja Alankomaissa yhteyksiä on tiheämmässä.

Alkuperäiset laajakaistastrategian tavoitteet saavutettiin jo viime vuonna. Vuoden 2007 tavoitteet ovat, että yleisin yhteysnopeus olisi kahdeksan megabittiä sekunnissa ja että 90 prosenttia internetyhteyksistä olisi laajakaistaisia. Vuoden loppuun mennessä Suomen pitäisi olla maailman eturivissä laajakaistapalvelujen käytössä.

Loppuraporttinsa laajakaistastrategian seurantaryhmä julkistaa ensi vuoden alkupuolella. Siinä arvioidaan millaisia uusia toimia laajakaistan edistämiseksi mahdollisesti tarvitaan.


Lisätietoja:
viestintäneuvos Antti Kohtala, puh. (09) 160 28392, 0500 812 505
neuvotteleva virkamies Tatu Tuominen, puh. (09) 160 28585, 050 341 7607
www.laajakaistainfo.fi