Kevyemmällä sääntelyllä vauhtia digitalisaatioon

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 2.12.2014 9.25
Uutinen
Kansliapäällikkö Harri Pursiainen (Kuva: Tero Pajukallio)
Kansliapäällikkö Harri Pursiainen (Kuva: Tero Pajukallio)

Kansliapäällikkö Harri Pursiainen kirjoittaa Savon Sanomissa 2. joulukuuta 2014, että kevyemmällä sääntelyllä digitalisaatio ja innovaatiot toimisivat tehokkaasti Suomen talouden vetureina. Nykymenolla sääntelemme itsemme hengiltä.

Pursiainen toteaa, että Suomessa ei ole riittävää poliittista tahtoa muuttaa lainsäädännössä vallitsevaa sääntelyasennetta innovaatioita suosivaksi. Tämä johtaa siihen, että digitalisaatio etenee Suomessa hitaasti, vaikka tarvittava tekniikka ja luovuus löytyisi.

Pursiainen muistuttaa, että digitalisaatiolla palvelut paranevat ja tuottavuus kasvaa, koska se muuttaa rakenteita. Digitalisaatio olisi tuottavuusloikka. Häviävien työpaikkojen tilalle syntyy uusia ja erityisesti sinne missä uudet palvelut kehitetään.

Pursiainen pitää digitalisaation esteinä pykäliä, joiden kehikkoon uudet palvelumallit eivät sovi. Pykälillä pyritään hyvään, mutta samalla ne tulevat suojelleeksi vanhaa tapaa toimia.

Päätökset eivät saisi jäädä tekemättä siksi, että joku niistä aina kärsii, kiteyttää Pursiainen. Kokonaisuudessaan esimerkiksi telealan digitalisaatio loi Suomeen enemmän työpaikkoja kuin vei niitä.