Kansliapäällikkö Pursiaisen kolumni: Rappeutuminen jatkuu

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 24.10.2014 8.20
Uutinen
Harri Pursiainen (Kuva LVM)
Harri Pursiainen (Kuva LVM)

- Perusväylänpidolle tilanne on lohduton, jos uushankkeita aloitetaan vanhaan malliin nipistäen rahat perusväylänpidosta. Niin on siinäkin tapauksessa, että hienoja hankkeita perustellaan elvytyksellä. Näin toteaa kansliapäällikkö Harri Pursiainen kolumnissaan Savon Sanomissa 24. lokakuuta.

Pursiainen toteaa, että kokonaisuudessaan väyliin käytettävän rahan reaaliarvo on ollut vuodesta toiseen osapuilleen ennallaan, mutta koko ajan suurempi osa siitä ohjataan suuriin väylätöihin.

- Uutta siis rakennetaan, mutta vanhaa ei pidetä kunnossa, toteaa Pursiainen.

Lähivuosina kehittämisrahat kuluvat jo päätettyihin tie- ja ratahankkeisiin.

- Niitä on niin paljon, että seuraava hallitus ei juuri voi aloittaa uusia suurhankkeita, ellei lisärahaa järjesty. Liikkumavaraa kaventaa myös se, että monia aikaisempien hallitusten hankkeita maksetaan vähitellen aina 2020-luvulle asti.

Pursiainen toteaa, että nyt tarvitaan tinkimistä ja välttämättömiä päätöksiä.

- On vastuullista puhua väylien kunnon puolesta, ja useinhan juhlapuheet sillä höystetään. Niihin puhuja sen monesti jättääkin, jos oman maakunnan tärkeästä hankkeesta olisi tingittävä perusväylänpidon hyväksi. Tinkimistä nyt kuitenkin kaivataan.

- Väylien korjausvelassa on kyse samasta asiasta kuin julkisen talouden kestävyysvajeessa. Ongelman tajuaminen ei ole vaikeata, välttämättömät päätökset ovat.