Kansliapäällikkö Harri Pursiainen Savon Sanomissa: Väylän taso riippuu rahoittajasta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 16.9.2017 14.41
Uutinen
Kansliapäällikkö Harri Pursiainen (Kuva: LVM)
Kansliapäällikkö Harri Pursiainen (Kuva: LVM)

Liikenneverkot ovat valtion budjettirahoituksen armoilla lentokenttiä lukuun ottamatta. Lentoasemaverkon palvelutaso on liikenneverkoista paras, koska siitä vastaa valtion yhtiö, kirjoittaa kansliapäällikkö Harri Pursiainen Savon Sanomien kolumnissa.

- Hyvät palvelut vaativat hyviä verkkoja. Verkon taso näyttää selvästi riippuvan sen rahoittajasta. Viestintäverkot ylläpidetään markkinaehtoisesti. Valtion budjetin jakovara ei vaikuta niiden kuntoon ja kehitykseen. Jos vaikuttaisi, televerkot eivät olisi maailman kärkeä.

- Liikenneverkot ovat sen sijaan valtion budjettirahoituksen armoilla lentokenttiä lukuun ottamatta. Lentoasemaverkon palvelutaso on liikenneverkoista paras, koska siitä vastaa valtion yhtiö. Muuten väylien tilanne on murheellinen. Liikenneverkkojen kehittäminen loisi kasvua ja hyvinvointia, mutta vaatisi paljon rahaa. Kaiken lisäksi tulevaisuuden älykkäät väylät eivät ole vain bitumia ja ratakiskoa. Automatisoituva liikenne vaatii tekniikkaa, ja se taas budjettirahaa, muistuttaa Pursiainen.

- Parhaillaan parlamentaarinen ryhmä pui visaista rahoitusasiaa. Jos valtion budjettitaloudesta ei riitä resursseja, on mietittävä muita vaihtoehtoja, toteaa Pursiainen.