Kansalaiset toivovat muutoksia ajokortin hankintaan ja nopeusrajoituksiin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2015 9.55
Uutinen

Liikenne- ja viestintäministeriö keräsi lokakuussa sidosryhmien näkemyksiä siitä miten liikenne- ja viestintäalan sääntelyä voisi ja pitäisi karsia tai miten sitä pitäisi muuttaa. Eniten ehdotuksia annettiin liikennepolitiikan alalta ja erityisesti maaliikenteestä. Näkemyksiä annettiin ajokorttisäännöksistä, nopeusrajoituksista, tavaraliikenteestä ja taksielinkeinosta. Viestintäpolitiikan puolella keskustelua aiheutti sähköisen viestinnän sääntely.

- Kyselyssä esille tulleet aiheet tukevat hyvin niitä säädösten muutostavoitteita, joita olemme normipurun hengessä ja digitalisaation edistämiseksi ministeriössä suunnitelleet. Tietoyhteiskuntakaarta aiotaan muuttaa, liikennekaaren valmistelu on aloitettu ja kuljettajakoulutusuudistus on suunnitteilla, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Ajokorttisäännösten osalta palautetta annettiin eniten ajokortin hinnasta ja sen hankkimisen vaikeudesta. Tutkintopainotteinen ajokortin saaminen sai kannatusta, samoin netin kautta tehtävä teoriaopetus. Toiveita esitettiin myös ajokorttivaatimuksiin, hankinnan eri vaiheisiin ja opetusluvan rooliin. Toivottiin myös 16-vuotiaille harjoitteluoikeutta ja mopoautojen korvaamista nopeusrajoitetuilla henkilöautoilla.

Kalenterin mukaan määräytyvät nopeusrajoitukset aiheuttivat kommentteja, niissä toivottiin nopeusrajoitusten sovittamista nykyistä paremmin ajokeliin. Myös ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset puhututtivat.

Taksisääntelyn ja muun henkilöliikenteen sääntelyn purkaminen osittain tai kokonaan sai kannatusta. Toisaalta osa tuki nykytilan säilyttämistä.