Junien laajakaistayhteydet teknisesti mahdollisia

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 7.12.2005 14.06
Tiedote
Laajakaistayhteyksien tarjoaminen junissa on teknisesti mahdollista, mutta liiketaloudellisesti haastavaa. Tähän tulokseen tullaan liikenne- ja viestintäministeriön teettämässä esiselvityksessä.

Selvityksessä tarkasteltiin laajakaistayhteyksien toteuttamisen teknisiä vaihtoehtoja ja taloudellista kannattavuutta. Selvitystä varten kyseltiin myös junamatkustajien toiveita ja ehdotuksia laajakaistayhteyksistä ja niiden hinnoittelusta.

Laajakaistayhteyksien tekniikkaa on testattu ja siitä on saatu hyviä tuloksia. Sen sijaan se, miten laajakaistayhteyksien tarjoaminen olisi kannattavaa, vaatii vielä selvittämistä.

Yhteydet voisivat olla kannattavia, jos niille on junamatkustajien lisäksi muitakin käyttäjiä, kuten esimerkiksi VR:n omat toiminnot, ja radanvarsien tukiasemia voisivat käyttää muutkin. Taloudellisuuden takia junien laajakaistayhteydet perustuvat osittain jo rakennettuihin verkkoihin.

Laajakaistayhteys parantaisi mahdollisuutta käyttää junamatka tehokkaasti työskentelyyn. Laajakaistan kautta käytössä olisivat myös uutis- ja viihdepalvelut. Kyselyn mukaan matkustajat suhtautuvatkin laajakaistayhteyteen myönteisesti. Ennen kaikkea junamatkustajat kaipaavat kuitenkin parempaa puheluiden kuuluvuutta junissa.

Junien laajakaistaselvityksessä keskityttiin erityisesti Pendolino-juniin.

Liikenne- ja viestintäministeriö on osana laajakaistastrategian toteuttamista teettänyt useita tutkimuksia laajakaistayhteyksien tekniikasta ja kuluttajien toiveista.

Junien laajakaistoittamisesta tai mahdollisesta aikataulusta ei ole vielä päätetty.Lisätietoja:
viestintäneuvos Kari T. Ojala, puh. 0400 812 509
tutkija Mikael Åkemarck, puh. (09) 160 28396, 0400 533 847