Ilmatieteen laitokselle uusi satelliittipalveluasema

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 23.11.2011 15.03
Uutinen

Ilmatieteen laitos on avannut Sodankylään uuden satelliittivastaanottoaseman. Asema vahvistaa pohjoisten ja arktisten alueiden ympäristöhavainnointia ja takaa korkean teknologian ja tutkimuksen alan työpaikkojen säilymisen alueella. Ministeri Kyllönen vihki aseman käyttöön 23. marraskuuta.

Sodankylän uusi satelliittivastaanottoasema luo tietoliikenneyhteyden satelliittien ja maan välille ja vastaanottaa kaukokartoitussatelliittien tallentamaa havaintoaineistoa. Tiedon vastaanoton lisäksi asema tarjoaa aineistojen prosessointi-, arkistointi- ja jakelupalvelua niin kotimaisille kuin kansainvälisillekin toimijoille.

Sodankylässä vastaanotettua dataa voidaan hyödyntää muun muassa meteorologisissa palveluissa, tulvaennustejärjestelmissä, jääpalvelussa sekä meriliikenteessä.

- Sodankylän satelliittidatan vastaanottoasema on merkittävä hanke. Aseman datan avulla parannetaan esimerkiksi arktisten alueiden meriliikenteen turvallisuutta tarkempien sääennusteiden myötä sekä älyliikenteen ja muiden yhteiskunnan kannalta tärkeiden paikannus- ja viestintäpalveluiden luotettavuutta, sanoo liikenneministeri Merja Kyllönen aseman avauspuheessaan.

- Hanke myös tukee muiden hallinnonalojen tavoitteita, esimerkiksi tiedon käsittelyn ja jatkojalostamisen alueellisesti työllistävien vaikutusten kautta.