Hallitusohjelman kouluhankkeen kärkikoulut valittu

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 11.11.2008 12.36
Tiedote

Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä opetuksessa ja opiskelussa edistävään hankkeeseen on valittu kärkikouluja 12 kunnasta. Hanke on liikenne- ja viestintäministeriön, opetusministeriön ja Opetushallituksen yhteinen.

Hakemuksia avoimeen hakuun saatiin kaikkiaan 35. ICT kouluissa -hanke on kaksivuotinen ja sen tavoitteena on entistä monipuolisempi tieto- ja viestintätekniikan käyttö suomalaisissa kouluissa.

Valitut koulut ovat:

Espoo: Koulumestarin koulu
Helsinki: Kuninkaantien molemmin puolin -hanke
Joutseno: Joutsenon yläkoulu
Kauniainen: Kauniaisten suomenkielinen perusopetus
Larsmo: Holm skola
Oulu: Oulujoen koulu
Punkalaidun: Punkalaitumen yhteiskoulu
Riihimäki: Pohjolanrinteen koulu
Rovaniemi: Saaren koulu
Ruovesi: Kirkonkylän koulu
Tampere: Kanjonin koulu ja päiväkoti, Nekalan koulu sekä Muotialan päiväkoti
Turku: Puropellon koulu

Kärkikouluissa kehitellään uutta opiskeluympäristöä ja kouluviihtyisyyttä yhdessä vanhempien kanssa, kokeillaan kevyitä minikannettavia ja verkkotietokoneita, sosiaalisen verkon ja median palveluita ja kollektiivista sisällöntuotantoa sekä tuetaan lasten omaa aktiivista osallistumista ja sisällön tuottamista.

Hankkeessa paneudutaan mm. uusien sähköisten opetussisältöjen kehittämiseen, tulevaisuuden oppimisympäristöjen hahmottamiseen ja oppilaiden sekä opettajien valmiuksien parantamiseen niin, että Suomi on myös koulujen ICT-teknologian ja sähköisten sisältöjen hyödyntämisessä maailman kärkikaartia.

- Hankkeen tavoitteena on, että kouluissa syntyvistä uusista ideoista, käytännön toimintamalleista ja kehittämistyöstä pääsevät hyötymään kaikki Suomen koulut, viestintäministeri Suvi Lindén toteaa.

- On innostavaa havaita, että Suomessa on jo nyt paljon kouluja, joissa on tehty pitkäjänteistä työtä tieto- ja viestintätekniikan mahdollisuuksien sekä internetin tietosisältöjen hyödyntämiseksi, Lindén lisää.

Tieto- ja viestintätekniikkaa opetuksessa edistävä ICT kouluissa -hanke sisältyy hallitusohjelmaan ja arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunnan toimintaohjelmaan.

Hankkeen tarkoituksena on tuottaa uutta tietoa yhdessä koulujen, tutkijoiden ja yritysten muodostamassa verkostossa. Hankkeessa yhdistetään innovatiivisten koulujen kokemuksia ja osaamista tieto- ja viestintäteknologian hyödyntämisessä.

Kouluhankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankinen.

- Meillä on laadukkaan perusopetuksen tukena jo helppokäyttöisiä välineitä ja toimivia pedagogisia käytänteitä sähköisten opiskeluympäristöjen hyödyntämiseksi. Nyt selvitämme, millä tavalla voimme ottaa niitä käyttöön suomalaisissa kouluissa laajemminkin, Lankinen toteaa.


Lisätietoja

erityisavustaja Aleksi Randell, 0400 500 822
pääjohtaja Timo Lankinen, Opetushallitus, (09) 774 77155, 040 348 7154
opetusneuvos Kaisa Vähähyyppä, Opetushallitus, (09) 7747 7702, 040 348 7702
neuvotteleva virkamies Päivi Antikainen, liikenne- ja viestintäministeriö, (09) 160 28460, 040 776 7687
kehittämispäällikkö Johanna Kumenius, opetusministeriö, (09) 160 77275