EU:n televiestintäministerit keskustelivat datan hallinta-asetuksesta

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 7.12.2020 15.34
Tiedote
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: LVM)
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (Kuva: LVM)

EU:n televiestintäministerit kokoontuivat 7.12.2020 epävirallisessa videokokouksessa. Suomea kokouksessa edusti liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Televiestintäministerit kävivät periaatekeskustelun datan hallinta-asetuksesta, josta Euroopan komissio antoi ehdotuksensa 25.11.2020. Asetus on jatkoa komission datastrategiassa mainituille tavoitteille. Tarkoituksena on luoda yhteinen malli eurooppalaisten data-avaruuksien hallinnalle ja yhteen toimivat datan sisämarkkinat.

Datatalouden edelläkävijä Suomi tukee komission tavoitteita luoda yhtenäinen eurooppalainen datatalous

- Suomen EU-puheenjohtajakaudella laadimme eurooppalaisen datatalouden periaatteet. Halusimme ohjata datataloutta ihmiskeskeiseen suuntaan, ja tavoitteemme näkyy hyvin komission ehdotuksessa. Kansalaisen täytyy voida hallita omia tietojaan - ja nyt tämän datan välittämiseen ja siirtämiseen ollaan luomassa säännöt. Nyt on kannustettava dataoperaattorien markkinan syntymistä, toteaa ministeri Harakka.

- Datan käyttöä ja yhteen toimivuutta tulisi lisätä eri alojen välillä ja onkin tärkeää, että datan hallinta-asetuksella tuetaan yhteisiä käyttöoikeuksia. Kaikilla toimijoilla tulisi olla yhtäläiset toimintaedellytykset, sanoo ministeri Harakka.

Kokous oli epävirallinen videokokous, jossa ei tehty muodollisia päätöksiä.

Lisätietoja:

viestintäneuvos Kristiina Pietikäinen, p. 040 522 2122