EU:n komissiolle valtuudet neuvotella lentoliikenteestä Kaakkois-Aasiaan

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 7.6.2016 16.38
Tiedote

EU:n liikenneministerit ovat päättäneet antaa komissiolle valtuudet neljäksi vuodeksi Kaakkois-Aasian valtioiden liiton (ASEAN) ja Turkin kanssa käytäviä lentoliikennesopimusneuvotteluja varten, sekä valtuudet kolmeksi vuodeksi Qatarin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien kanssa käytäviä neuvotteluja varten.

Suomea Luxemburgissa 7. kesäkuuta pidetyssä kokouksessa edusti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Lopulliset komission solmimat lentoliikennesopimukset korvaavat jäsenvaltioiden ja kyseessä olevien maiden kahdenväliset sopimukset. Komission tekemillä sopimuksilla ei kuitenkaan rajoiteta kahdenvälisesti jo sovittuja oikeuksia.

Suomen huolenaiheena on ollut, että liian pitkäksi ajaksi annettu neuvottelumandaatti saattaisi hidastaa lentoliikenteen kehittymistä erityisesti Kaakkois-Aasian suuntaan, koska EU:n neuvottelujen aikana jäsenvaltiot eivät voisi sopia kahdenvälisesti liikenneoikeuksien lisäämisestä.

Suomi pitää kokouksessa päätettyä määräaikaan sidottua ratkaisua sopivana, ottaen erityisesti huomioon komission antaman lausuman siitä, että jäsenvaltioille vahvistetaan jousto myös kahdenvälisten neuvottelujen käymiseen.

- Suomi on jo pitkään kannattanut EU-politiikkaa, joka mahdollistaa lentoliikennesektorin kasvun ja kilpailukyvyn. Pidän saavuttamaamme neuvotteluratkaisua tätä politiikkaa tukevana, toteaa ministeri Berner.

Komission nyt saamien mandaattien kattamista maista Suomella ei vielä ole sopimusta Laosin, Brunein ja Kambodzan kanssa.

Lisätietoja

yksikön johtaja, hallitusneuvos Laura Eiro, p. 0400 969 293

hallitussihteeri Veera Kojo, p. 040 733 0554