Hyppää sisältöön
Media

EU julkaisi Suomen ajaman tiedonannon digitaalisesta ulkopolitiikasta 

liikenne- ja viestintäministeriöulkoministeriö
Julkaisuajankohta 6.6.2025 9.07
Tyyppi:Tiedote
Ilmakuvassa etualalla tietoliikennemasto, taustalla metsää, asutusta ja järveä.
Tietoliikennemasto ja asutusta Parikkalassa (Kuva: Markus Pentikäinen, Keksi / LVM)

Suomi toivottaa tervetulleeksi EU:n kansainvälisen digitaalistrategian. Strategia julkaistiin Euroopan komission ja EU:n ulkoasiainedustajan yhteistiedonantona 5.6.2025. 

Suomi on edistänyt yhteistiedonannon laatimista jo ennen nykyisen Euroopan komission muodostamista. Suomi ehdotti sen valmistelua osana avaintavoitteitaan Euroopan komission viisivuotisohjelmaan vaikuttamiseksi. Yhteistiedonannon tavoitteena on vahvistaa EU:n globaalia roolia digitaalipolitiikan saralla.

Yhteistiedonanto huomioi Suomen tavoitteet

Yhteistiedonanto vastaa Suomen ajamiin keskeisiin sisältötavoitteisiin EU:n digitaalisissa ulkosuhteissa. Suomi on korostanut, että EU:n tulisi keskittyä teknologiastandardien ja -normien edistämiseen EU:n arvojen ja etujen mukaisesti sekä turvallisen digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden vahvistamiseen globaalisti luotettavien teknologiatoimittajien ratkaisuilla. EU:n täytyy toimia strategisemmin ja yhtenäisemmin muun muassa globaaleissa standardisointikysymyksissä sekä tekoälyn ja datan hallintaa koskevien pelisääntöjen laatimisessa.

- Koko EU:n tulee yhdessä edistää turvallisia ja luotettavia teknologiaratkaisuja kaikkialla maailmassa. Verkkoteknologioiden edelläkävijänä EU voi edistää tehokkaasti esimerkiksi maailmanlaajuisia 6G-standardeja muun muassa Kansainvälisessä televiestintäliitossa, korostaa liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Eurooppalaista yhteisponnistusta tarvitaan myös eurooppalaisten yritysten aseman vahvistamiseksi kansainvälisillä markkinoilla, jotta voidaan houkutella investointeja eurooppalaisiin luotettaviin teknologiaratkaisuihin.

- Nyt julkistetun strategian toteutus luo uusia mahdollisuuksia hyödyntää suomalaisten yritysten osaamista ja ratkaisuja maailmanlaajuisesti. Tässä EU:n Global Gateway on tärkeä työkalu digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden rakentamiseen kehittyvissä talouksissa. Sen tehokas toimeenpano kumppanimaissa vaatii Euroopan eri rahoitusinstrumenttien yhteensovittamista sekä yhä tiiviimpää yhteistyötä kansainvälisten rahoituslaitosten kanssa, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio toteaa.

Yhteistiedonannolla vahvistetaan myös EU:n sisäisen ja ulkoisen digitaalipolitiikan johdonmukaisuutta, mikä on ollut Suomelle tärkeä tavoite. Suomi on myös korostanut eurooppalaisten yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa käytävän vuoropuhelun merkitystä kansainvälisissä teknologiakysymyksissä.

Yhteistiedonanto vastaa huhtikuussa 2024 Eurooppa-neuvoston päätelmissä Euroopan komissiolle ja EU:n ulkoasiainedustajalle esitettyyn pyyntöön valmistella strategia EU:n johtoaseman vahvistamisesta maailmanlaajuisissa digitaaliasioissa. Yhteistiedonannossa esitetään EU:n painopisteet kansainvälisessä digitaalipolitiikassa sekä keinoja EU:n teknologisen suvereniteetin, yhtenäisten toimintatapojen ja kansainvälisten kumppanuuksien vahvistamiseksi.

Mitä seuraavaksi?

Yhteistiedonannosta ja sen toimeenpanosta keskustellaan Euroopan unionin neuvostossa kesän 2025 aikana. 

Suomi edistää jatkossakin aktiivisesti tavoitteitaan yhteistyössä Euroopan komission, Euroopan ulkosuhdehallinnon ja muiden jäsenmaiden kanssa. 

Lisätietoja:

liikenne- ja viestintäministeriö:

johtava asiantuntija Kaisa Kopra, p. +358 29 534 2066, [email protected]

ulkoministeriö:

johtava erityisasiantuntija Aki Enkenberg, p. +358 295 350 533, [email protected]