Englanti lentokieleksi lentopinnan 95 yläpuolella

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2017 9.32
Uutinen
Lennonjohtotorni (Kuva: Rodeo / Juha Tuomi)
Lennonjohtotorni (Kuva: Rodeo / Juha Tuomi)

Suomen lentotiedotusalueella lentopinnan 95, eli hieman alle kolmen kilometrin yläpuolella ilmaliikennepalvelua tarjotaan jatkossa vain englannin kielellä. Liikenne- ja viestintäministeriön päätös koskee vain aluelennonjohdon taajuuksia. Päätös tulee voimaan 1.1.2018 mutta sitä aletaan soveltaa AIRAC voimaantulopäivämäärästä 1.2.2018 alkaen.

Radiopuhelinliikenteessä lentopinnan 95 alapuolisessa ilmatilassa ja lentoasemien lähi- ja lähestymisalueilla palvelua on mahdollista saada edelleen myös suomeksi.

Sotilasilmailulla on erityistapauksissa mahdollisuus käyttää suomen kieltä myös lentopinnan 95 yläpuolella. Myös hätätilanteessa palvelua annettaisiin tarvittaessa suomeksi.

Jatkossa aikoessaan toimia lentopinnan 95 yläpuolella harrasteilmailijat, kuten purjelentäjät tai laskuvarjohyppääjät, voivat hoitaa paikalliset ilmatilavaraukset ilmatilan hallintayksikön kautta. Moottorilentäjät lentävät pääosin lentopinnan 95 alapuolella.

Muutos parantaa ilmaliikenteen sujuvuutta ja lentoturvallisuutta. Ilmatila on kansainvälinen toimintaympäristö, jossa kommunikointi englanniksi parantaa kaikkien toimijoiden käsitystä tilanteesta ilmassa. Samalla lennonvarmistuspalveluntarjoajien yhteistoiminta yli valtioiden rajojen helpottuu, kun kaikilla on yhteinen kieli.

Suomi on osa pohjoiseurooppalaista toiminnallista ilmatilalohkoa (NEFAB), jonka valtioiden ilmatilassa on vaatimus englannin kielen yksinomaisesta käytöstä radiopuhelinliikenteessä. Alueen tavoitteena on muun muassa palveluntarjoajien yhteistyön lisääminen.