Digitoimisto kiittää jo tulleista viesteistä – näin vastasimme

Julkaisuajankohta 24.1.2022 12.02
Kolumni
Aino Sipari (Kuva: LVM)

Digitoimiston aamukahveilla saimme kommentteja ja toiveita esimerkiksi digitoimiston tavoitettavuuteen liittyen. Myös erilaisten hankkeiden, kansalaisten ja yritysten osallistaminen herätti pohdintaa.

Olemme koonneet tähän neljä vastausta kysymyksiinne digikompassin laatimisesta.

Mitä digitoimistossa tapahtuu ja onko se helposti tavoitettava?

Digitoimisto on yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on vahvistaa ministeriöiden välistä yhteistyötä, koordinaatiota ja tiedonkulkua digitalisaatiossa ja datataloudessa. Digitoimisto myös vastaa Suomen digitaalisen kompassin valmistelusta.

Digitoimiston palvelulupaus on yksi luukku yhteydenotoille. Meiltä on toivottu esitysten ja materiaalien jakamista yhdessä paikassa, jotta tilaisuuksia voi katsoa ja seurata - myös jälkikäteen. Toiveissa oli, että digitoimiston ajankohtaisista asioista voisi vinkata näin kollegallekin.

Kiitos palautteesta - tavoitettavuus ja vuoropuhelu ovat meille ydinasia. Digitoimiston tavoittaa sähköpostitse digitoimisto(at)gov.fi. Toimme materiaalit hankeikkunaan, jonne lisäämme digikompassin ja digitoimiston tilaisuuksien tallenteet ja tärkeimmät materiaalit.

Somessa pysytte kärryillä seuraamalla tunnisteita #digitoimisto ja #digikompassi. Toivomme teitä myös nappaamaan tunnisteet somessa omien postaustenne perään. Olemme kiinnostuneita, mitä näistä teemoista maailmalla puhutaan!

Miten muitakin kuin teknologiahankkeita saadaan mukaan?

Digitalisaatio ja siihen liittyvät kehittämistoimet näkyvät jo nyt elämämme jokaisella osa-alueella: verkkokaupassa asioinnista päiväkotipaikan vahvistamiseen tekstiviestillä. Digitalisaatioon kuuluu konkreettisten palveluiden lisäksi lainsäädännön muokkaamista siten, että palveluiden kehittäminen esimerkiksi dataa jakamalla reiluin pelisäännöin on mahdollista. Digikompassin piiriin kuuluu myös panostaminen kansalaisten osaamiseen ja mahdollisuuteen käyttää palveluita.

Käyttäjällä on iso rooli esimerkiksi tietojen jakamisessa. Tulevaisuudessa voitte itse käytännössä hallita ja nähdä, mitä tietoja luovutatte erilaisille digitaalisille palveluille.

Digikompassi ei ole vain tietojärjestelmien ja digitaalisten palveluita rakentavien hankkeiden kokonaisuus. Kompassiin kootaan myös lainsäädännön ja toimintaperiaatteiden kehittämiseen tähtääviä tavoitteita. On tärkeää, että ymmärrämme eri tavoitteiden ja toimien kytkennät toisiinsa.

Digikompassiin kootaan strategisen tason muutostarpeet yhteen ikkunaan. Monet hankkeet ja tavoitteet ovat mukana kompassissa, vaikka ne eivät hankkeiden nimien tasolla kompassissa näy. Selkeä kokonaisuus vaatii rohkeaa rajaamista, jotta kompassin kokonaisuus pysyy hallinnassa.

Miten kaikki saadaan mukaan valmisteluun?

Digitalisaatio on keino kasvattaa yritysten tuottavuutta ja tehdä parempia palveluita. Kaikilla tulee olla mahdollisuus käyttää palveluita. Olemme olleet iloisia digitoimistoon tulleista kyselyistä siitä, miten digikompassin valmisteluun pääsee mukaan. Mukaan pääsee monilla eri tavoilla.

Voitte ilmoittautua mukaan sidosryhmätilaisuuksiin:

  • Ke 26.1.2022 klo 14–16: Digitaaliset infrastruktuurit,  ilmoittaudu tästä.
  • Pe 28.1.2022 klo 12–14: Julkiset palvelut, ilmoittaudu tästä.
  • Ma 31.1.2022 klo 10–12: Osaaminen, ilmoittaudu tästä.
  • Ti 1.2.2022 klo 9–11: Yritykset, ilmoittaudu tästä.

Ilmoittautuminen infra-tilaisuuteen päättyy tänään 24.1. ja muihin torstaina 27.1

  • Digitoimiston aamukahveilla kuulette työpajojen tärkeimmät tulokset. Voitte ilmoittautua 11.2. aamukahvitilaisuuteen tästä. Tilaisuudesta tulee tallenne muutaman päivän päästä myös hankeikkunaan katsottavaksi.
  • Sidosryhmät pääsevät lausumaan kompassiluonnoksesta. Tästä kerromme myöhemmin tarkemmin.
  • Kannanotot digikompassin laatimiseen voitte laittaa meille digitoimiston sähköpostiin digitoimisto(at)gov.fi.

Olemme jo saaneet monia hyviä huomiota ja tavoite-ehdotuksia – kiitos, ne ovat valmistelussa arvokkaassa asemassa!

Onko digikompassi vain yksi uusi suunnitelma?

Suomen digitalisaation edistäminen on suuri kokonaisuus. Suomen kansalliseen digikompassiin ei mahdu hankkeiden tasolla kaikki tärkeä toiminta.

Digikompassi on työkalu seurata erilaisilla mittareilla sitä, edistymmekö suunnitellusti ja pääsemmekö tavoitteisiin. Kompassiin pyritään valitsemaan tavoitteita, jotka saisivat isoja muutoksia liikkeelle.

Digitoimisto kutsuu kaikkia tekemään oman digitaalisen kompassinsa. Tavoitteet voivat näkyä eri tavoin organisaatioiden omissa digistrategioissa ja kehittämistoimissa. Pirkanmaan liitto viitoittaa tietä ja on jo polkaissut käyntiin oman prosessinsa Pirkanmaan alueen digikompassin laatimiseksi.

Kuulemme mielellään, miltä erilaiset kompassisuunnitelmanne näyttävät!

Aino Sipari

Kirjoittaja on erityisasiantuntija liikenne- ja viestintäministeriön tietoliiketoimintayksikössä.

2022 Blogit Blogit 2022 LVM