Digisovittimia myös vanhoihin televisioihin

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 3.11.2006 13.47
Tiedote
Vanhaa televisiota on mahdollista katsoa digiaikana, vaikkei siinä olisikaan scart-liitintä. Tällöin kuluttaja tarvitsee digisovittimen, jossa on niin sanottu RF-modulaattori. Digisovitin kytketään televisioon antennijohdolla.

Useimmat digisovittimet kytketään televisioon scart-liittimellä. Scart-liitin on sama, jolla esimerkiksi videonauhurit on yhdistetty televisioon. Vaikka joissakin yli 10 vuotta vanhoissa tv-vastaanottimissa ei ole scart-liitintä, voidaan tällaiseenkin vastaanottimeen liittää digisovitin.

Vastaavanlainen RF-modulaattori (Radio Frequency) on jokaisessa videonauhurissa.

Myynnissä on myös erillisiä RF-modulaattoreita, jotka kytketään digisovittimeen scart-johdolla.

RF-modulaattorin kautta digitaalisia televisiokanavia voi katsoa normaalisti. Niissä toimivat myös digi-tv:n lisäpalvelut, kuten kuulovammaistekstitys ja näkövammaisille tarkoitettu äänitekstitys. Stereoääni sen sijaan ei toimi tällaisissa digisovittimissa.

Scartittomiin televisioihin soveltuvia digisovittimia myydään kodinkoneliikkeissä ja tavarataloissa. Myyjät eivät kuitenkaan aina ole tietoisia siitä, että joissakin liikkeessä myynnissä olevissa digisovittimissa on mukana RF-modulaattori. Tämän vuoksi asiakkaille on saattanut jäädä vaikutelma, että kyseisenlaisia digisovittimia ei ole saatavissa.

Liikettä voi myös pyytää tilaamaan RF-modulaattorilla varustetun digisovittimen.

Kuluttajaviraston marraskuun lopussa ilmestyvässä digisovittimien hintavertailussa on erikseen huomioitu markkinoilla olevat digisovittimet, joissa on RF-modulaattori.

Televisiolähetykset muuttuvat kokonaan digitaalisiksi 31.8.2007. Sitä ennen television katsojien on hankittava televisioonsa lisälaite, digisovitin. Markkinoilla on myös digitaalisella virittimellä varustettuja televisioita, joihin ei tarvita erillistä digisovitinta.


Lisätietoja:
Digisovittimien maahantuojat ja kodintekniikkaliikkeet
Projektitiedottaja Marko Eriksson, digi-tv-viestintäryhmä, puh. 040 505 6760