Digiaikaan siirtyminen vauhdissa - kaapelitalouksissa vielä kirittävää

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 15.11.2006 9.18
Tiedote
Digitaaliseen televisioon on antennitalouksissa siirrytty aikataulun mukaisesti. Sen sijaan kaapelitalouksissa tarvitaan erityistoimenpiteitä digitalisoinnin edistämiseksi. Näin toteaa digitaalisen television seurantaryhmä väliraportissaan.

Kaapelitelevisioyhtiöt ovat aloittaneet laajoja erikoistarjous- ja markkinointikampanjoita digitalisoinnin edistämiseksi. Kaapelitelevisioliitto on aloittanut myös Cable Ready - testauspalvelun, jonka läpäisseet laitteet toimivat varmasti kaapeliverkossa.

Televisioalan toimijoilla on meneillään hankkeita, joilla varmistetaan digisiirtymän onnistuminen. Vielä tänä vuonna päätetään digitaalisen television lähetysverkon täytelähettimien rakentamisesta katvealueille. Myönnettävillä uusilla ohjelmistoluvilla lisätään digitaalisen television tarjontaa. Ruotsin television SVT:n ohjelmia tullaan välittämään uudessa digitaalisessa televisioverkossa.

Helmikuussa 2007 vietetään toimijoiden yhteistä Digiviikkoa. Tällöin kaikki televisiokanavat esittävät digisiirtymään liittyvää ohjelmistoa. Kaapelitelevisioyhtiöillä on omia tapahtumia ja kaupalla erikoistarjouksia.

Liikenne- ja viestintäministeriö on organisoinut Eläköön yhteys -neuvontapalveluverkoston, jonka kautta seniorikansalaisilla on mahdollista saada apua digisovittimen asennukseen ja käyttöön. Projektin ensimmäinen vaihe toteutetaan helmi-maaliskuussa 2007.

Sairaaloiden digisiirtymään haetaan ratkaisua yhdessä Kuntaliiton ja keskeisten televisiotoimijoiden kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriötä seurantaryhmä pyytää antamaan ohjeen toimeentulotuen käyttämisestä digisovittimen hankintaan.

Tv-lähetykset muuttuvat kokonaan digitaalisiksi 31. elokuuta 2007. Tietous televisiouudistuksesta on jo varsin hyvä. Kansalaiset tietävät, että Suomessa ollaan siirtymässä digitaalisiin televisiolähetyksiin.

Finnpanelin elokuun lopulla tekemän tutkimuksen mukaan 51 % suomalaisista tv-talouksista on hankkinut digisovittimen. Kaapeliverkkoon liitetyistä talouksista 37 % ja muista talouksista 63 % pystyi seuraamaan digitaalisia tv-lähetyksiä.

Digi-tv-viestintäryhmä tuottaa tiedotusmateriaalia ja tv-tietoiskuja ja järjestää kansalaistilaisuuksia. Marraskuun 15. päivä pidetään tiedotuspäivä eduskunnassa.Lisätietoja
seurantaryhmän puheenjohtaja, osastopäällikkö Liisa Ero, puh. (09) 160 28461,
050 555 0072
projektipäällikkö Tauno Äijälä, puh. (09) 160 28620, 0400 210 251
viestintäjohtaja Katariina Kivistö, puh. (09) 160 28330, 0400 502 128
www.digitelkkari.fi