Budjettiriihi: Seinäjoki-Oulu -rata ja laajakaistahankkeet etenevät

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 28.8.2009 9.03
Uutinen

Budjettiriihessä päätettiin varmistaa Seinäjoki-Oulu -ratahankkeen jatkuminen keskeytyksettä kohdentamalla sen rakentamiseen 40 miljoonaa euroa sekä käynnistämällä elinkaarimallilla kaksoisraiteen rakentaminen Kokkola-Ylivieska -välille.

Myös E 18 Koskenkylä-Kotka -tien rakentaminen käynnistetään ensi vuonna elinkaarihankkeena.

Uusien väylähankkeiden rakentamisen volyymi on ensi vuonna kaikkien aikojen ennätystasolla, 530 miljoonaa euroa.

Sepänkylän ohitustien VT8 ja E18 Haminan ohikulkutien suunnittelua jatketaan vuonna 2010 ja rakennustyöt aloitetaan liikennepoliittisen selonteon mukaisesti vuonna 2011.

Kotimaisen lentoliikenteen turvaamiseksi alennetaan lentoasema- ja lennonvarmistusmaksuja 1.9.2009 alkaen vuoden 2011 loppuun.

Hallitus päätti kahden maantielautan aikaistamisesta vuonna 2010.

Hallitus varautuu Kolari-Pajalan sekä Soklin kaivosten liikennehankkeiden suunnitteluun ja toteuttamiseen erikseen sovittavalla tavalla kaivosyhtiöiden kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen.

Laajakaistayhteyksien parantamista nopeutetaan

Kansallisen laajakaistahankkeen rahoitukseen varataan 12,5 miljoonaa euroa, jolla tuetaan haja-asutusalueille rakennettavia tietoliikenneyhteyksiä. Hallituksen tavoitteena on, että lähes kaikilla kansalaisilla on jatkossa mahdollisuus saada käyttöönsä huippunopea laajakaista. Tietoliikenneyhteyksien rakentaminen on tehokas työllistämiskeino. Lisäksi sähköisten asiointipalvelujen kehittämistä voidaan nopeuttaa ja varmistaa tietoyhteiskuntaosallisuus kaikkialla Suomessa.