Autourheilun huiput haastavat nuoret turvavyön käyttöön

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 11.3.2009 10.30 | Julkaistu suomeksi 24.11.2015 klo 11.56
Tiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö ja Liikenneturva käynnistävät yhdessä Suomen autourheilun huippunimien kanssa valtakunnallisen kampanjan liikenneturvallisuuden puolesta. Hanketta tukemaan ovat lupautuneet seuraavat autourheilijat: Marcus Grönholm, Aki Hintsa, Mika Häkkinen, Jyrki Järvilehto, Juha Kankkunen, Heikki Kovalainen, Tommi Mäkinen ja Mika Salo.

"Elämäsi tilaisuus" -kampanjan tavoitteena on puhutella valtakunnallisesti yhtä suurinta liikenneturvallisuuden riskiryhmää, nuoria autoilusta kiinnostuneita miehiä. Keskeisenä tavoitteena on kannustaa nuoria turvavyön käyttöön.

- Uskon että tunnetut autourheilijat ovat myönteisiä roolimalleja monille nuorille. Heidän viestinsä turvavyön käytön puolesta on myös nuorille uskottavampaa kuin viranomaisen tai ministerin. Tavoitteemme onkin puhua kampanjassa nuorille nuorten kielellä, mennä heidän luokseen ja käyttää nuorten suosimia viestinnän keinoja,
sanoi liikenneministeri Anu Vehviläinen kampanjan avajaistilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 11. maaliskuuta.

Eniten henkilövahinkoja liikenteessä sattuu 15-24 -vuotiaille nuorille. Liikenteessä kuolee keskimäärin 83 ja loukkaantuu noin 2900 nuorta vuodessa. Miehiä menehtyneistä on yli 75 %.

Erityisesti nuorten kuolonkolareissa näkyy selvästi turvavöiden käytön puute. Kuolleista mieskuljettajista kahdella kolmesta ja naiskuljettajista puolella ei ollut turvavyö kytkettynä onnettomuushetkellä. Liikennevahinkojen tutkijalautakunnat ovat arvioineet, että turvavyön käyttö olisi pelastanut kolmanneksen menehtyneistä kuljettajista ja yli kaksi kolmannesta matkustajista.

"Elämäsi tilaisuus" -kampanjan avulla pyritään vaikuttamaan myönteisesti nuorten ajoasenteisiin ja kannustetaan heitä turvalliseen liikennekäyttäytymiseen. Turvavyön käyttö ja maltillinen nopeus ovat ensiarvoisen tärkeitä liikenneturvallisuudesta puhuttaessa.

Julkisuusviestinnän lisäksi hankkeessa toteutetaan maalis-huhtikuussa valtakunnallinen koulukiertue, jossa tavataan kasvokkain tuhansia nuoria. Hankkeeseen vihkiytyneet autourheilijat vierailevat vuorotellen koulukiertueella viemässä nuorille tietoa turvallisesta ajotyylistä. Koulukiertueen avulla tavoitetaan yli 14 000 opiskelijaa.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Kari Jääskeläinen, lvm, puh. 0440 581 030
viestintäjohtaja Taina Pieski, lvm, puh. 050 535 1574
toimitusjohtaja Matti Järvinen, Liikenneturva, puh. 0400 424 391