Autottoman päivän tapahtumia keskiviikkona 33 paikkakunnalla

liikenne- ja viestintäministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2004 11.58
Tiedote
Suomessa vietetään Autotonta päivää keskiviikkona 22. syyskuuta. Päivää vietetään tänä vuonna aikaisempaa näkyvämmin ja laajemmin. Tapahtumaan on ilmoittautunut mukaan 13 kaupunkia. Lisäksi omia tempauksiaan järjestävät eri liikunta-, terveys- ja muut kansalaisjärjestöt sekä oppilaitokset niin, että teemapäivä näkyy yhteensä 33 paikkakunnalla.

Päivän tavoitteena on herättää suomalaiset miettimään työmatka- ja muuta liikkumistaan ja valintojensa vaikutuksia ympäristöön ja omaan terveyteen.

Autottoman päivän tapahtumissa jaetaan ympäristö- ja liikennetietoutta sekä esitellään vaihtoehtoisen liikkumisen muotoja. Päivään kuuluvat myös joukkoliikenteen käyttöön ja omaehtoiseen liikkumiseen kannustavat haastekampanjat, alennusliput ja kauppiaiden tarjoukset. Helsingissä Esplanadit lähikatuineen rauhoitetaan jälleen pihakatualueeksi.

Päivän eurooppalainen yleisteema on "Turvalliset kadut lapsille". Autoton päivä antaa aiheen pohtimiseen positiivisen tilaisuuden, sillä tutkimusten mukaan lapset elävät Suomessa kansainvälisesti mitaten turvallisessa ja virikkeisessä ympäristössä.

Autotonta päivää vietetään tänä vuonna Suomessa ainakin seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki, Espoo, Hyvinkää, Hämeenlinna, Jyväskylä, Kauniainen, Kuopio, Lahti, Lempäälä, Lohja, Maarianhamina, Mikkeli, Oulu, Pori, Porvoo, Rovaniemi, Seinäjoki, Siuntio, Tampere, Turku, Vaasa ja Vantaa. Lisäksi Salon seudun 11 kunnan (Salo, Halikko, Kiikala, Kisko, Kuusjoki, Muurla, Perniö, Pertteli, Somero, Suomusjärvi, Särkisalo) kirjastoissa jaetaan Liikkujan viikolla (16.-22.9.) liikenneturvallisuustietoutta ja heijastimia lapsilainaajille.

Eri paikkakuntien tapahtumat löytyvät verkosta osoitteesta: www.autotonpaiva.fi/tapahtumat. Autoton päivä päättää 16.9. alkaneen Liikkujan viikon, jonka aikana järjestetään kaikkiaan 62 erilaista tapahtumaa.

Alun perin EU:sta lähtöisin olevaa Autoton päivä -teemapäivää ja sitä edeltävää Liikkujan viikkoa vietetään tänä vuonna maailmanlaajuisesti jo 39 eri maassa ja ainakin 1 491 kaupungissa. Suomessa valtakunnallisen autottomasta päivän koordinoinnista vastaavat liikenne- ja viestintäministeriö ja ympäristöministeriö.


Autottoman päivän keskustelutilaisuuksia

Autottomana päivänä useat järjestöt jakavat tietoa ja esitteitä toiminnastaan. Tarjolla on myös keskustelutilaisuuksia. Helsingissä Espan lavalla keskustellaan pyöräilyn tulevaisuudesta Helsingissä ja Turussa pidetään paneelikeskustelu, johon on kutsuttu liikenneasioihin perehtyneitä poliitikkoja eri puolueista.


Joukkoliikennettä alennetuin hinnoin

Liikenne- ja viestintäministeriön joukkoliikennekampanja esittäytyy Autottomana päivänä omassa teltassaan Helsingissä Esplanadilla. Paikalla kampanjasta kertomassa on myös liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen.

Eri paikkakuntien liikennelaitokset tarjoavat lippuja alennetuin hinnoin. Tampereella ja Rovaniemellä aikuisten kertalipun saa lasten lipun hintaan. Oulussa paikallisliikenteen liikennöitsijät tarjoavat bussikyydin aikuisille puoleen hintaan ja lapsille ilmaiseksi. Turussa joukkoliikennetoimisto tarjoaa Autottoman päivän teemalipun, joka on tavallisen kertalipun hintainen, mutta jolla saa matkustaa koko päivän. Myös HKL ja YTV tarjoavat joukkoliikenteen käyttäjille euron hintaisia kertalippuja pääkaupunkiseudulla.


Liikuntapainotteista ohjelmaa

Liikuntatempauksia on tarjolla eri puolilla Suomea. Erityisesti sauvakävelyyn liittyviä tapahtumia on tarjolla lähes kaikilla paikkakunnilla. Myös kaupunkien keskustoja esitteleviä kulttuuri- ja kävelykierroksia järjestetään eri kaupungeissa.


Haasteita vaihtoehtoiseen liikkumiseen

Autoton päivä -verkkosivuilla on voinut haastaa esimerkiksi työporukan erilaisiin tapahtumiin. Tampereella haastetaan pyöräilevät yli 15-vuotiaat osallistumaan pyöräilykilpailuun, jolla testataan ajajan liikennesääntöjen tuntemusta ja niiden noudattamista. Hämeenlinnassa on 50 hämeenlinnalaisen yhteisön ja yrityksen henkilökunta haastettu kulkemaan työmatkansa kävellen, pyörällä tai bussilla. Myös muun muassa Lempäälässä, Mikkelissä ja Porissa työntekijät haastetaan kokeilemaan työmatkallaan joukkoliikennettä tai tekemään matkan pyöräillen tai kävellen.


Lapsille runsaasti ohjelmaa eri paikkakunnilla

Lapsille on tarjolla runsaasti omaa ohjelmaa. Esimerkiksi Tampereella on Kalevan liikennepuistossa 6-10 -vuotialle lapsille suunnattu liikenneaiheinen tapahtuma, jonka ohjelmassa on ohjattua polkuautoilua, taitoajorata polkupyöräilijöille, ympäristöjärjestöjen ideoima tapahtumapolku sekä lasten musiikkikonsertteja. Tampereen keskustorilla lapsille on poni- ja vossikka-ajelua. Helsingissä lapsia muistetaan Espalla runsaalla ohjelmatarjonnalla, joka sisältää muun muassa polkuautoilua, polkupyörätaitoradan ja erilaisia musiikkiesityksiä.Lisätietoja:

Liikenneneuvos Raisa Valli, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 160 28560 ja 040 546 1048
Yli-insinööri Leena Silfverberg, ympäristöministeriö, puh. (09) 1603 9342
Tiedottaja Eine Rossi, liikenne- ja viestintäministeriö, puh. (09) 1602 8331
Tiedottaja Mauri Vieru, ympäristöministeriö, puh. (09) 1603 9444


Helsingin kaupungin autoton päivä:
Liikennesuunnittelupäällikkö Olli-Pekka Poutanen, puh. (09) 169 3456
Tiedottaja Helena Roschier, puh. (09) 169 3525